Kulinárod
Grilovaná balkánska pljeskavica
Vo veľkej mise zmiešajte dvakrát pomleté hovädzie a bravčové mäso, pridajte najemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, mletú papriku, sódu bikarbónu (ak používate), soľ a mleté čierne korenie. Mäso jemne premieste a nechajte v chlade aspoň 15…
Palacinky s mascarpone a jahodami
V mixéri spojíme ingrediencie: mlieko a vajíčka izbovej teploty, múku, cukor, vanilkový prášok a soľ. Zmes poriadne vymixujeme. Palacinkovú zmes necháme odpočívať aspoň 10 min. Pripravíme si panvicu na veľké francúzske palacinky, nahrejeme ju na…
Kelové závitky
Kel rozoberieme na listy (8 ks), ktoré dôkladne umyjeme a vložíme na 4 - 5 minút do hlbokého hrnca s vriacou vodou. Varíme podľa hrúbky listov, kým stredové časti nezmäknú. Vyberieme a ihneď vložíme do nádoby s ľadovou vodou, kel si tak zachová…
Špargľa so špenátovým pestom
Mandle v šupke krátko povaríme vo vode, necháme vychladnúť a olúpeme. Zemiaky v šupke poumývame a dáme variť do hrnca s vodou domäkka, nesmú sa rozvariť. Uvarené zemiaky v šupke dáme na plech vyloženým papierom na pečenie a rozpučíme dnom väčšieho…
Kuracie prsia supreme s hummusom
Paradajky nakrájajte na drobné kúsky, nasoľte a nechajte v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyte, dôkladne vysušte a nasekajte nadrobno. Nakrájajte jarnú cibuľku aj lístky mäty. Do stečenej šťavy z paradajok primiešajte toľko vody, aby…
Burger s halloumi syrom
Syr halloumi nakrájajte na tenšie plátky a namarinujte aspoň na 30 min. v teriyaki omáčke. Šalát opláchnite vodou a odstreďte. Zmiešajte v miske 80 g majonézy s kečupom. Paradajky nakrájajte na kolieska a mladú cibuľku na dlhé pásiky. Burger žemľu…
Domáce gnocchi s medvedím cesnakom
Zemiaky v šupke vložíme do hrnca s vodou a varíme do zmäknutia. Ešte teplé zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Necháme čiastočne vychladnúť a zľahka spojíme s múkou, štipkou soli, rozšľahaným vajíčkom a polovicou najemno posekaného medvedieho…
Jahňacie so šalviou, feniklom a hrachorom
Hrachor namočíme cez noc, ráno zlejeme a uvaríme al dente spolu s bobkovým listom. Jahňacie mäso opečieme na širokej panvici z oboch strán na extra panenskom olivovom oleji, vyberieme z panvice a odložíme pod alobal. V hlbokom a širšom…
Plnené veľkonočné vajcia v skle
Uvarte údené mäso domäkka, ideálne v tlakovom hrnci s cibuľou, cesnakom, bobkovým listom, novým a celým čiernym korením. Varte ho v naparovacom sitku spolovice ponorené vo vode. Vďaka použitiu tlakového hrnca sa mäso rýchlo uvarí a bude šťavnaté. …
Zelený šalát s kozím syrom
Šaláty opláchnite vodou a odstreďte. Zmiešajte s mikrobylinami šalátu Herbology a umiestnite do veľkej misy Hrozno nakrájajte na polovice, 1 figu aspoň na 4 časti, príp. menšie, vyberte z granátového jablka jadierka. Uložte na šalát. Čerstvý kozí…