Plnené veľkonočné vajcia v skle
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
800 g bravčového karé yeme údeného na čerešni
1 bio bobkový list Mill & Mortar
4 guľôčky nového korenia
1/2 lyžičky celého bio čierneho korenia Mill & Mortar
Klasické plnené vajíčka s údenou paprikou:
4 Slobodné vajcia
2 lyžice domácej Lapajkovej majonézy
1 lyžička bio belgickej horčice Bister
Bio údená sladká červená paprika Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ
Vajcia s avokádom a limetou:
1/2 zrelého avokáda Hass
šťava z 1/2 limety
čerstvý koriander Hausnatura
4 Slobodné vajcia
1 lyžička domácej majonézy
jemná morská soľ
mletá čili paprika
Vajcia so slaninou a pažítkou:
čerstvá pažítka
4 prúžky Poctivej oravskej údenej slaniny yeme
4 Slobodné vajcia
2 lyžice domácej Lapajkovej majonézy
1 lyžička bio belgickej horčice Bister
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ
Na podávanie, napr.:
mikrobylinky Herbology
klíčky (cesnakové)
čerstvý chren
bio kyslá smotana Zelený Klátov
Uvarte údené mäso domäkka, ideálne v tlakovom hrnci s cibuľou, cesnakom, bobkovým listom, novým a celým čiernym korením. Varte ho v naparovacom sitku spolovice ponorené vo vode. Vďaka použitiu tlakového hrnca sa mäso rýchlo uvarí a bude šťavnaté.
Mäso nechajte aspoň mierne vychladnúť vo vývare, potom ho sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vývar z údeného odložte bokom.
Pripravte vajcia: Vajcia uvarte natvrdo, ošúpte a pozdĺžne rozpoľte. Vyberte žĺtky a zamiešajte s ostatnými surovinami. Dochuťte soľou a mletým korením. Zmes navrstvite späť do bielkov (napr. pomocou striekacieho vrecúška) a ozdobte.
Podávajte v dekoračných pohároch na vrstve nakrájanej šunky preliatej vývarom, ozdobené napr. čistou alebo chrenovou smotanou, čerstvými bylinkami alebo klíčkami.
Med a Sriracha so sezamovými semienkami,
Hľuzovka, parmezán a čierne korenie,
Slanina, čedar a pažítka,
Údený losos, smotanový syr a kôpor,
Karí, mangové čatní a čili paprička,
Modrý syr a vlašské orechy,
Sušené paradajky a bazalka,
Kozí syr, majonéza a bylinky,
Zázvor, wasabi a nakladaný zázvor.