Kulinárod

Vianočná rybacia polievka
Vypitvané a očistené ryby umyjeme. Kapra môžeme naporciovať na menšie časti. Pripravíme si väčší 6 l hrniec. Rybie mäso dáme do hrnca a necháme pomaly zovrieť, pozbierame sitkom alebo šumovačkou penu a pridáme do hrnca zeleninu, víno, bylinky a…
Vianočná kapustnica s klobásou
Naša Štedrovečerná kapustnica V jednoduchosti je krása. Asi tak by som opísala túto kapustnicu. Recept mám od mojej Maminy a presne takto chutia naše milované Vianoce. Ako prvé si pripravím hríby. Potrhám ich na menšie kusy, umyjem a nechám vo…
Pečený morský vlk so zemiakmi
Zemiaky v šupke kefou dôkladne očistíme pod tečúcou vodou. Prekrojíme na štvrtiny a aspoň 8 minút povaríme (resp. podľa veľkosti zemiakov). Uvaríme len do polomäkka, scedíme a zmiešame s 2 lyžicami olivového oleja, štipkou bio kajenskej papriky,…
Vianočné sladké pečivo
Linecké pečivo Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte kompaktnú hmotu. Zabaľte ju do potravinárskej fólie a uložte na 30 min. do chladničky. Následne vykrajujte rôzne tvary lineckého pečiva, uložte v plechu na papier na pečenie a vložte…
Vianočný kapor s majonézovým šalátom
Opláchnuté a vyčistené kúsky kapra naložte na hodinu až dve do kefíru ochuteného rozpučeným cesnakom, soľou a jemne pomrveným bio bobkovým listom. Udržujte v chladničke. Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode s celou rascou a bio bobkovým listom.…
Poke bowl s kúskami opekaného lososa
Lososa zbavte šupín, očistite, nakrájajte na porcie, premiešajte so sójovou omáčkou, sezamovým olejom, ryžovým octom, mletým čili a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Šalátové uhorky nakrájajte natenko, dochutťe soľou, drveným čili,…
Syrová fazuľa
Fazuľu deň vopred (min. 8 hodín) namočíme do vody. Namočenú fazuľu scedíme, prepláchneme, zalejeme dostatočným množstvom čerstvej vody a varíme do zmäknutia (cca 40 - 50 minút). Fazuľa by sa nemala rozpadávať, ani zostať tvrdá. Scedíme. V…
Tekvicové koláčiky „cookiesky“
Maslovú tekvicu (menšiu, čistá váha 400 g upečenej dužiny) umyjeme, rozpolíme, vydlabeme semienka lyžicou, povrch oboch polovíc narežeme nožom na mriežku/kosoštvorce, dáme piecť na cca 45 min. Necháme vychladnúť. Vychladnutú upečenú dužinu…
Kačacie prsia s chrumkavou cibuľou a zemiakovou kašou
Rozpáľte rúru na 180 °C. Kačacie prsia priečne po koži narežte, aby vytvorila pekný tvar. Veľkú červenú cibuľu rozpoľte a pokrájajte na krúžky. Rozpáľte panvicu na najsilnejší stupeň a vložte do nej kačacie prsia najskôr kožou dole, aby pustili…
Pečené papriky so sardelkami a olivami
Umyté papriky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Papriky pečieme cca 35 - 40 min.na 180 stupňov Celzia v rúre, v polovici pečenia ich obrátime. Na záver ešte použijeme funkciu gril na 10 min. Papriky vyberieme z rúry, zakryjeme…
Sviečková na smotane
Slaninu vložte aspoň na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nelámala. Potom ju nakrájajte na dlhšie pásiky. Mrkvu na špikovanie očistite a nakrájajte na rovnako veľké pásiky. Mäso našpikujte stuhnutou slaninou a mrkvou (mäso narežte dlhým…
Pečený pstruh s rozmarínovými zemiakmi
Rozpáľte rúru na 220 °C. Umyte zemiaky, osušte papierovou utierkou a ošúpte. Nakrájajte ich na tenké krúžky. Poukladajte do okrúhlej formy, posoľte (ideálne aj hrubozrnnou soľou), uložte na zemiaky rozmarín vcelku (množstvo podľa chuti) a prelejte…
Tekvicové risotto
Umytú a jadierok zbavenú tekvicu pokrájame na malé kocky, zmiešame s extra panenským olivovým olejom (2 PL), nastrúhaným muškátovým orieškom, štipkou čierneho korenia a lyžičkou soli. Rozmiestnime na plechu a pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180…
Sushi
Sushi ryža Ako prvé je treba pripraviť si ryžu a to ideálne deň vopred, aby stihla vychladnúť. Veľmi dôležité je ryžu dôkladne premyť. Ryžu nasypem do jemného cedidla a umývam pod studenou vodou, až kým je voda čistá a priezračná. Uvarím ryžu. Do…
Lečo s halloumi
V hlbšom hrnci na ohriatom olivovom oleji do zlatista opečieme nadrobno pokrájané cibule. Po 8 minútach pridáme posekanú chilli papričku, pokrájaný baklažán, lyžičku čierneho korenia čerstvo podrveného v mažiariku, sušeného oregana a papriky…
Koláč s jablkami a javorovým sirupom
Rozohrejte rúru na 180 °C. Sultánky nechajte zovrieť v horúcej vode, odstavte a nechajte vychladnúť. Pripravte si zatiaľ ďalšie ingrediencie - ošúpte jablká a pokrájajte ich na menšie kocky. Nastrúhajte si z celého bio citróna kôru. Oddeľte do…
Zapekané lasagne s morčacím mäsom
Nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji do sklovita, pridajte cesnak a nakoniec aj zmes bio korenia Happy roots. Všetko spolu zhruba ďalšiu minútu orestujte. Pridajte mäso, ktoré najskôr zomeľte a za pravidelného občasného miešania ho…
Bio pražma so sicílskym citrusovým šalátom
Očistené bio pražmy opláchneme pod tečúcou vodou z vonka aj zvnútra, do bruška pražmy vložíme cesnak, štvrtku ošúpaného citróna, bylinky, troška hrubozrnnej soli a pár guličiek korenia. Položíme na plech (najlepšie keramický pekáč), podlejeme…
Marhuľový koláč
Celé vajíčka z voľného výbehu zmiešame s časťou kryštálového cukru (60 g) a metličkou vyšľaháme do penista. Špaldovú múku zmiešame s kypriacim práškom a postupne zapracujeme do vaječnej peny. Na záver prilejeme 2 lyžice extra panenského…
Linguine s mäsovým ragú
Teľacie mäso si nechajte pomlieť priamo v akomkoľvek obchode YEME na mäsovom pulte. Použiť môžete teľacie plece bez kosti alebo stehno. Mrkvu, cesnak a šalotku ošúpte a nadrobno nakrájajte. Zeler Sedano nakrájajte na tenké plátky. Na väčšej…
Grilované tenké klobásky s avokádovou majonézou
Bio cuketu a bio baklažán nakrájajte na priečne plátky pod uhlom, hrubé asi pol mm. Farebnú papriku a bio červenú cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, čerstvé jalapeño rozkrojte na polovicu. Ak je baklažán horkejší, osoľte ho a po 20 min. osušte…
Caponata
Baklažány umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Do panvice dáme 2/3 extra panenského olivového oleja a baklažány, opečieme ich, horúce ich dáme do misky na papierový obrúsok. Opäť do panvice pridáme zvyšný olej, orestujeme na ňom…
Friselle s paradajkami
Grilované artičoky v skle otvoríme a cez sitko necháme odkvapkať. Cesnak, cibuľu červenú nasekáme na drobno, krátko opečieme na panvici na 3 PL olivového oleja. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu, mladú cibuľku na kolieska, pridáme polovicu…
Grilovaná makrela s kuskusom
Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na vyššiu teplotu (ak používate gril na drevené uhlie, pripravte ho na priame grilovanie nad žeravými uhlíkmi). Celé makrely umyte, očistite zvonku aj zvnútra, vysušte kuchynskou utierkou, potrite olejom,…
Tzatziky, pita a mäsové guľky
Šalátovú uhorku nastrúhajte, dajte do sitka a vymačkajte z nej vodu. Nastrúhanú uhorku zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekaným kôprom, bielym gréckym jogurtom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou. Odložte na chvíľu do chladničky…
Cuketová frittata
Rúru predhrejeme na 200 °C a v zapekacej panvici ohrejeme extra panenský olivový olej. Umytú cuketu pokrájame na tenké rezance a 8 - 9 minút opekáme na olivovom oleji. Potom pridáme plátky cesnaku, posekanú chilli papričku, cherry paradajky a…
Grécka bageta
Bagetu skrátime na približne 16 cm dlhý rez a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Obe prekrojené časti potrieme tapenádou z čiernych olív. Tenké plátky uhorky uložíme na spodnú časť, zľahka posypeme bio sušeným oreganom a prikryjeme štedrými…
Quiche so špenátom, feta syrom a píniovými orechami
V stredne veľkej miske zmiešajte múku a soľ, pridajte studené maslo a končekmi prstov ho votrite do múky. Pokračujte v trení, aby sa maslo spojilo do jednotnej hmoty, kým nezostanú žiadne viditeľné kúsky. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtok,…
Jahodová galetka s mandľovým krémom
Pripravte cesto: z múky, soli, vanilky, cukru a nadrobno nakrájaného (alebo nastrúhaného) studeného masla rukami vytvorte hrudkovité cesto v štruktúre hrubej múky. Pridajte studenú vodu a jemne stlačte hrudky k sebe. Cesto začne držať pohromade.…
Citrónové kura v polente s feniklom a brokolicou
Bio citrón umyjeme a ošúpeme tak, aby sa dal odšťaviť. Kôru z polovice citróna použijeme do receptu a citrón odšťavíme. Na širokej panvici rozpustíme maslo a olivový olej, pridáme kôru z citróna, potlačíme varechou, aby sa vyrovnal. Kuracie…
Povedz syyyyyyr
Leto sa blíži a s ním aj príjemné posedenia na terase v kruhu najbližších. “Cheeseboard” alias syrový tanier ide vždy na dračku pri akejkoľvek príležitosti. Kombinácia slaných syrov a sladkého ovocia je osviežujúca a tie chute ma nikdy neprestanú…
Pečená mrkva s ovčou bryndzou
Mladé mrkvičky zbavíme vňate rezom cca 2 - 3 cm nad hornou časťou mrkvy. Vňať dôkladne umyjeme, odstránime zožltnuté alebo poškodené listy. Vňať posekáme veľmi nadrobno a v miske zmiešame s panenským olivovým olejom (3 PL), lyžicou citrónovej…
Tvarohové guľky s jahodami a strúhankou
Jemný tvaroh vymiešajte s celým vajíčkom, nasypte do cesta 1 PL jemného tmavého trstinového cukru a primiešajte múku a štipku soli, aby sa všetky ingrediencie spojili napevno (kľudne dosypte múku, ak sa cesto ešte lepí). Cesto vymiešajte vidličkou…
Saltimbocca alla Romana
Teľacie mäso narežte pod uhlom naprieč svalovými vláknami na plátky hrubé asi 1 cm a vyklepte ich na plátky hrubé 3 - 5 mm. Všetky rezne okoreňte bio čiernym korením rozdrveným v mažiariku, prikryte jedným alebo dvoma plátkami prosciutta a…
Šalát z čiernej šošovice Beluga s kalamármi
Čiernu šošovicu Beluga prepláchneme studenou vodou, dáme do hrnca, zalejeme vodou cca 2 cm nad povrchom a dáme variť spolu s bobkovými listami. Uvaríme al dente, necháme vychladnúť. Do panvice dáme polovicu olivového oleja. Očistené, umyté a…
Veľkonočné jahňacie kolienko
Strúčiky cesnaku pretlačte, premiešajte s nasekaným rozmarínom, bio citrónovou kôrou a extra panenským olivovým olejom. Bio jahňacie kolienka po celom povrchu posoľte a okoreňte a vmasírujte do nich rozmarínový olej. Zemiaky očistite, malé…
Slaný koláč s medvedím cesnakom
Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici. Vo väčšej miske zmiešame múky, vajcia, mlieko a zakysanku, soľ do hladkej homogénnej zmesi. Pridáme na kúsky nakrájaný medvedí cesnak, sušený bio estragón, bio čierne korenie rozdrvené v…
Jarná polievka so špargľou
Vo väčšom hrnci na rozohriatom olivovom oleji (3 PL) opečieme pokrájané jarné cibuľky. Po 4 - 5 minútach pridáme ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a pokrájanú bio špargľu (hlavičky vopred odkrojíme a odložíme bokom). Zalejeme vodou (1,3 l) a…
Kuracie satay s arašidovou omáčkou
Kuracie prsia umyte, vysušte papierovou utierkou a nakrájajte na podlhovasté kusy. Vymiešajte kokosové mlieko s červenou curry pastou (pomôžte si prípadne jemným zohriatím, až po jeho vychladnutí marinujte mäso) a vložte doň kuracie mäso. Nasypte…
Krevetové aglio e olio
Ako prvé si dáme postaviť vodu na cestoviny a poriadne osolíme. Kým zovrie, očistíme krevety a odložíme nabok. Na panvici si necháme rozohriať olej s cesnakom, ktorý krájame na plátky a s nadrobno nakrájaným chilli. Na jemnom ohni necháme…
Francúzske zemiaky s klobásou
Zapekaciu misu vymažte olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku. Nakrájanú cibuľu alebo šalotky orestujte na tuku, ku koncu pridajte plátky cesnaku a na tenké plátky nakrájanú klobásu. Chvíľu spolu orestujte a odstavte bokom. Vajcia uvarte…
Králičie ragú s fregolou, feniklom a olivami
Králika vykostíme vykosťovacím nožom (na oblasť rebier môžeme použiť pílkový nôž), mäso nakrájame na kúsky cca 2 – 3 cm, dáme do misky, pridáme bio korenie Za‘atar, polovicu extra panenského olivového oleja, premiešame a dáme zakryté do chladničky,…
Slaná orechová čokoláda
Orechy posekáme na menšie kusy, nie však celkom nadrobno a premiestnime do rozohriatej panvice. Opatrne opekáme a miešame 7 - 8 minút, potom vyberieme z panvice. Do čistej kovovej panvice nasypeme cukor a pri miernej intenzite ho necháme celkom…
Bio pražma v soľnej kruste s kuskusom a mangoldom
Rozohrejte rúru/pec na 220 °C. Vysypte plech jemnou soľou na vrstvu cca 1 cm, položte na soľ pražmu a zasypte ju opäť celú soľou, aby bola kompletne prekrytá. Do vyhriatej rúry vložte plech s rybou a pečte podľa veľkosti ryby/rýb, zhruba 15 min.…
Cibuľová nátierka so syrom Robiola marzolina
Cibule očistíme, šupky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme v utierke. Vysušené cibuľové šupy rozmiestnime na plechu vystlanom papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 12-15 minút, resp. kým sú všetky…
Chrumkavá bageta s mangalicou a domácou hľuzovkovou majonézou
Na prípravu domácej majonézy najprv oddeľte dve žĺtka, pridajte horčicu a poriadne vymiešajte metličkou. Postupne a za stáleho miešania prilievajte extra panenský hľuzovkový olej, až kým dosiahnete potrebnú hustotu a objem. Na záver majonézu…
Penne s cuketou, slaninkou a syrom Robiola 3 latti
Najprv dáme variť cestoviny. Doba varenia podľa návodu, u celozrnných cestovín je to dlhšie. Kým voda vrie, pripravíme si omáčku. Do hlbokej, širšej panvice dáme olivový olej, restujeme krátko na kolieska nakrájanú mladú cibuľku, pridáme…
Krémová zemiaková polievka so pstruhom a bryndzou
Ak používate celú rybu, rozkrojte ju na 2 – 3 väčšie kusy naprieč chrbticou. Kúsky osoľte a opečte z oboch strán na stredne rozpálenom bio extra panenskom olivovom oleji v panvici s nepriľnavým dnom, pokiaľ sa mäso ľahko neoddeľuje od kosti. Ak…
Jahňacie kotlety s pečenou zeleninou a zemiakmi
Rozpáľte si rúru/pec na 220 °C. Bio cviklu (neošúpanú) rozdeľte pozdĺžne podľa veľkosti na chutné kusy. Rozložte ju na plech, prelejte bio extra panenským olivovým olejom, posoľte, poukladajte na ňu čerstvý tymián a rozmarín. Vložte do rozpálenej…
Šošovicové karí
Najskôr pripravíme masalu (zmes korenín). Semienka feniklu, horčice, rascu, klinčeky a čierne korenie nasucho opečieme na rozohriatej panvici. Postačia 3 - 4 minúty a treba dbať na to aby sa koreniny nespálili, ale iba opiekli a získali intenzívnu…
Šalotkový slaný koláč quiche
Vypracovanie cesta: V miske zmiešame rukou zmäknuté maslo, múku, tvaroh, vajce a pistáciovú múku na kompaktné a pružné cesto. Pokiaľ sa cesto lepí na ruky, pridáme troška múky. Cesto necháme odpočívať v chladničke cca hodinu. Príprava náplne:…
Králičie stehná s olivovou polentou
Králičie stehná osoľte a okoreňte. Premiešajte bylinky s extra panenským olivovým olejom a pretlačeným cesnakom a túto zmes vmasírujte do stehien. Nechajte aspoň 30 minút postáť.Stehná z oboch strán opečte na rozpálenom oleji, vyberte ich z panvice,…
Chrumkavá bio pražma
Nakrájajte filety z bio pražmy s kožou na 2 cm kocky. Vložte do misky múku, pridajte kocky ryby a miešajte, kým nie sú dobre obalené. Vyberte ich z misy a odložte, potom rybiu kosť posypte zvyšnou múkou a tiež odložte. Rozohrejte olej na…
