Kulinárod
Švédske zapekané zemiaky s lososom
Fenikel umyjeme, osušíme a rozdelíme na polovicu, nakrájame na plátky, vňať z fenikla odložíme. V širšej panvici na polovici masla a olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájanú cibuľu a fenikel, po chvíli pridáme na plátky nasekaný cesnak.…
Teľacie mäsové guľky so zemiakovo-zeleninovým pyré
V miske zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku, na tuku restovanú a vychladnutú cibuľu, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešajte, kým nevznikne kompaktná zmes. Zo zmesi vytvarujte malý karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti…
Novoročná šošovicová polievka s klobásou
Klobásy poprepichujte špáradlom a dajte variť do cca 700 ml vody po dobu 10 - 15 minút. Po dovarení klobásy vyberte a vodu, v ktorej sa varili, si nechajte na neskôr. Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska…
Zubáč so strukovinovým pyré a karamelizovanou cibuľou
Fazuľu Borlotti - 200 g, môžete pred varením namočiť na hodinku do vody. Nie je to potrebné, krásne sa uvarí už aj po 30 minútach. Vodu osoľte a po uvarení fazuľu sceďte. Fazuľu v mixéri rozmixujte s 1 strúčikom cesnaku, 2 PL oliv. oleja, pridajte 2…
Glazované údené mäso so zemiakovým šalátom
Zemiaky aj mrkvu umyte a uvarte v šupke domäkka. Po dovarení vyberte a nechajte vychladnúť. Vajíčka jemne ponorte do vriacej vody (budú sa lepšie šúpať) a varte 10 minút. Schlaďte v studenej vode. Ošúpte zemiaky a do veľkej misy ich pretlačte cez…
Rum baba s bobuľovým ovocím a perníkovým korením
Maslo pokrájame a necháme povoliť na izbovú teplotu. Vodu zohrejeme na max. 40 stupňov, pridáme podrvené droždie a premiešame metličkou. Do ďalšej misky/miesiča vložíme hladkú múku, soľ a cukor. Vajcia rozbijeme do ďalšej misky a rozmiešame. Do…
Kačacia lokša s foie gras a voňavou červenou kapustou
Kačacie prsia osušíme suchou utierkou a zbavíme prebytočných blán na spodnej časti mäsa. Kožu narežeme, aby sa počas opekania vypiekla do chrumkava. Prsia nasolíme a okoreníme zmesou podrvenej škorice a čierneho korenia. Korenie so soľou vtrieme aj…
Rybacie karbonátky so zemiakmi, chrenovou smotanou a kôprom
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie časti a uvarte v osolenej vode. Sceďte ich a lisom na zemiaky sčasti popučte. Rybacie filety osušte, potrite olejom, osoľte a okoreňte a osmažte na stredne rozpálenej panvici z oboch strán, pokiaľ nebudú úplne…
Štedrovečerný jeseter so zeleninou
Najprv si upečieme cviklu. Cviklu umyjeme, ošúpeme nakrájame na štvrtky, poukladáme do pekáča, posypeme korením za‘atar, soľou, medzi cviklu dáme bobkové listy, podlejeme vodou do výšky 1 cm a pečieme zakryté alobalom cca pol hodiny na 180 st. v…
Vianočná štóla s marcipánom
Mandle, brusnice a hrozienka zalejte rumom. Do mixéra s hákom vložte všetky suché suroviny: múku, droždie, cukor, kôry z citrusov, soľ, semená z vanilkového struku, škoricu, muškátový oriešok a kardamóm. Postupne a za stáleho miešania do zmesi…