Kulinárod

Burger s trhaným bravčovým & Coleslaw
Príprava trhaného mäsa (v jednom hrnci): V hrnci na troche oleja orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridaj mäso, osoľ, okoreň a nechaj zatiahnuť zo všetkých strán. Pridaj jablčný ocot (3 PL), dijonskú horčicu, trstinový cukor a bobkový…
Letné zeleninové galetky
Vo Plnka 1.: Na panvici na olivovom oleji orestujeme šalotku, fenikel nakrájaný na pásiky, pridáme korenie Happy Roots, nasekaný mangold a tymian, opekáme cca 5 - 7 min., pridáme umytý odkvapkaný špenát, ochutíme soľou, mletým korením a premiešame…
Letný šalát s tigrími krevetami, mangom a Chimichurri salsou
1. Príprava chimichurri salsy: V miske zmiešaj vopred nasekanú petržlenovú vňať, chilli, bazalku, mätu, koriander, šalotku a cesnak. Pridaj šťavu z limetky a extra panenský olivový olej. Všetko spolu dobre premiešaj. Nechaj odstáť aspoň 15 minút,…
Tvarohový koláč s marhuľami
Predohrejte si rúru na 165° - obojstranný ohrev bez ventilátora. Vo veľkej mise vymiešajte metličkou vajíčka s 200 g cukru, prilejte smotanu, prisypte pudingový prášok, soľ a vymiešajte dohladka. Na záver postupne zapracujte tvaroh (quark) a…
Jahodová crostata s ricottou
Vo väčšej miske zmiešame múky, cukor, pridáme vajíčko a zmäknuté maslo, po lyžiciach pridávame vodu a vypracujeme rukou kompaktné cesto/bochník. Prikryjeme fóliou a dáme na hodinu do chladničky. Umyjeme jahody pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať…
Tvarohové guľky plnené jahodami
Vo väčšej mise zmiešajte tvaroh, múku, práškový cukor, vajce, žĺtok, vanilkovú pastu a štipku soli. Vypracujte kompaktné cesto, avšak nepracujte s ním pridlho, aby nebolo príliš „ubité“. Jahody umyte, zbavte zelených častí a dôkladne osušte. …
Grilovaný pikantný gril slimák s kváskovým pecňom
Bryndzu a smotanu, obe pri izbovej teplote premiešajte s pretlačeným cesnakom, rascou a korením. Pripravte pico de gallo salsu: reďkovky a cibuľku nakrájajte na kocky, čili nasekajte. Všetko premiešajte so soľou, limetkovou šťavou a olejom a…
Ceviche s krevetami, avokádom a uhorkami
Čistenie kreviet: Krevety opláchnite pod studenou vodou. Odlúpnite škrupinu (môžete si ponechať chvostík na estetiku). Malým ostrým nožom narežte chrbát krevety pozdĺžne a odstráňte tmavé črievko (je to tráviaci trakt) alebo prepichnite 2. článok od…
Nadýchané gnocchi s jarnou zeleninou a píniovými orechami
Špargľu umyte, odstráňte drevnaté konce a nakrájajte na menšie kúsky. Cherry paradajky prekrojte na polovice. Píniové oriešky nasucho opražte na horúcej panvici dozlatista 2 – 3 minúty. Dávajte pozor, aby sa nespálili. Cestoviny Mamma Emma uvarte…
Špargľový slaný koláč s ricottou
Vo food procesore vymixujeme taralli na konzistenciu strúhanky. Presypeme do misky, pridáme vajce, nastrúhaný parmezán, studené nastrúhané maslo a prstami vypracujeme cesto, ktoré vtlačíme dôkladne na dno formy vytretej maslom na výšku cca 1 cm. …
