Kelové závitky

Kelové závitky

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 60 min.
ingrediencie:

bio kel
cibuľa
3 strúčiky cesnaku
hrsť bazalky Hausnatura
Ciliegina di Mozzarella zn. Artigiana
grécky jogurt Koukakis 10 %
150 g kuskusu medium
20 g sušených paradajok Oliveri
150 g bio cíceru Almaverde
300 g bio paradajkového pyré Almaverde
4 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

postup:

Kel rozoberieme na listy (8 ks), ktoré dôkladne umyjeme a vložíme na 4 - 5 minút do hlbokého hrnca s vriacou vodou. Varíme podľa hrúbky listov, kým stredové časti nezmäknú. Vyberieme a ihneď vložíme do nádoby s ľadovou vodou, kel si tak zachová sviežu farbu.

V panvici na olivovom oleji (2 PL) opečieme najemno pokrájanú cibuľu. V závere opekania pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, lyžičku soli, štipku čierneho korenia rozdrveného v mažiariku a najemno pokrájané sušené paradajky. Krátko opečieme, zalejeme vodou (200 ml). Keď voda celkom zovrie, panvicu odstavíme z tepelného zdroja, primiešame kuskus a necháme 10 minút odpočívať pod pokrievkou.

Uvarený a scedený cícer pretlačíme vidličkou, zmiešame s postrúhanou mozzarellou – polovicou balenia, posekanou bazalkou a potom spojíme s vychladnutou zmesou z panvice.

Plnku rozdelíme na osminy a z každej vytvarujeme valček, ktorý vložíme do dolnej časti kelového listu, okraje preložíme smerom do stredu a zvinieme. Stredové a tvrdšie časti listov v prípade potreby zarovnáme a zľahka stlačíme lyžicou, uľahčí to balenie plnky.

V zapekacej mise alebo panvici zmiešame paradajkové pyré (300 g) s vodou (120 ml), dochutíme štipkou soli, čierneho korenia a extra panenským olivovým olejom (2 PL). Do omáčky uložíme kelové závitky spojom nadol, potrieme olejom a pečieme 40 - 45 minút v rúre s teplotou 190 °C.

Po upečení necháme aspoň štvrťhodinu postáť, servírovať však môžeme aj nastudeno, pokvapané olivovým olejom, dochutené hrubou soľou a lyžicou hustého bieleho jogurtu.

Tipy:

Chuť aromatického kelu umocní pečenie v paradajkovej omáčke a dokonale sa spojí s plnkou, v ktorej si cícer ani nevšimnete, zatiaľ čo bazalka dokonale prevonia každý závitok. ‬Rovnaké závitky pripravíte aj z kapustných listov, avšak len s kelom dosiahnete lákavý farebný kontrast a nezameniteľnú chuť. ‬

Mr. Pyco

Foodbloger, autor kuchárskych kníh MOJE JEDLO, tvorca videoreceptov a vo voľnom čase moderátor. Vyštudoval hotelovú akadémiu a svoje nadšenie pre jedlo a varenie premenil na tri vegetariánske knihy a stovky videoreceptov, ktoré publikuje na sociálnych sieťach.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(