Kelové závitky
bio kel
cibuľa
3 strúčiky cesnaku
hrsť bazalky Hausnatura
Ciliegina di Mozzarella zn. Artigiana
grécky jogurt Koukakis 10 %
150 g kuskusu medium
20 g sušených paradajok Oliveri
150 g bio cíceru Almaverde
300 g bio paradajkového pyré Almaverde
4 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ
Kel rozoberieme na listy (8 ks), ktoré dôkladne umyjeme a vložíme na 4 - 5 minút do hlbokého hrnca s vriacou vodou. Varíme podľa hrúbky listov, kým stredové časti nezmäknú. Vyberieme a ihneď vložíme do nádoby s ľadovou vodou, kel si tak zachová sviežu farbu.
V panvici na olivovom oleji (2 PL) opečieme najemno pokrájanú cibuľu. V závere opekania pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, lyžičku soli, štipku čierneho korenia rozdrveného v mažiariku a najemno pokrájané sušené paradajky. Krátko opečieme, zalejeme vodou (200 ml). Keď voda celkom zovrie, panvicu odstavíme z tepelného zdroja, primiešame kuskus a necháme 10 minút odpočívať pod pokrievkou.
Uvarený a scedený cícer pretlačíme vidličkou, zmiešame s postrúhanou mozzarellou – polovicou balenia, posekanou bazalkou a potom spojíme s vychladnutou zmesou z panvice.
Plnku rozdelíme na osminy a z každej vytvarujeme valček, ktorý vložíme do dolnej časti kelového listu, okraje preložíme smerom do stredu a zvinieme. Stredové a tvrdšie časti listov v prípade potreby zarovnáme a zľahka stlačíme lyžicou, uľahčí to balenie plnky.
V zapekacej mise alebo panvici zmiešame paradajkové pyré (300 g) s vodou (120 ml), dochutíme štipkou soli, čierneho korenia a extra panenským olivovým olejom (2 PL). Do omáčky uložíme kelové závitky spojom nadol, potrieme olejom a pečieme 40 - 45 minút v rúre s teplotou 190 °C.
Po upečení necháme aspoň štvrťhodinu postáť, servírovať však môžeme aj nastudeno, pokvapané olivovým olejom, dochutené hrubou soľou a lyžicou hustého bieleho jogurtu.
Chuť aromatického kelu umocní pečenie v paradajkovej omáčke a dokonale sa spojí s plnkou, v ktorej si cícer ani nevšimnete, zatiaľ čo bazalka dokonale prevonia každý závitok. Rovnaké závitky pripravíte aj z kapustných listov, avšak len s kelom dosiahnete lákavý farebný kontrast a nezameniteľnú chuť.