Grilovaná balkánska pljeskavica

Grilovaná balkánska pljeskavica

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 30 min.
Doba varenia 90 min.
ingrediencie:

1 žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
400 g mletého hovädzieho krku Farma Kuchyňa
400 g mletého bravčového pleca PD Poriadie
1 lyžička bio sladkej mletej červenej papriky Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
jemná morská soľ

Pre pečené zemiaky a sladké zemiaky:
500 g farmárskych zemiakov
2 veľké bio batáty
1/2 lyžičky čerstvého rozmarínu
extra panenský olivový olej Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

Šopský šalát
4 strapcové paradajky
1 bio uhorka hadovka
červená cibuľa
žltá cibuľa
šťava z bio citróna
čerstvá petržlenová vňať
200 g syra feta
bio Crème fraîche
červený vínny ocot Leonardi
extra panenský olivový olej Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
bio korenie Sumac Mill & Mortar
400 g Mama’s Ajvaru (jemného alebo pálivého)
jemná morská soľ

postup:

Vo veľkej mise zmiešajte dvakrát pomleté hovädzie a bravčové mäso, pridajte najemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, mletú papriku, sódu bikarbónu (ak používate), soľ a mleté čierne korenie. Mäso jemne premieste a nechajte v chlade aspoň 15 minút odpočinúť.
Zemiaky umyte, osušte a spolu s nakrájanými batátmi premiešajte s olejom, soľou, korením a drveným rozmarínom. Upečte v rúre vyhriatej na 200 °C alebo v zavretom grile na nepriamom teple domäkka.
Zeleninu na šopský šalát nakrájajte na rovnako veľké kocky, cibuľu na tenké plátky. Pred podávaním premiešajte s vínnym octom, olejom a štedro posypte nastrúhaným alebo podrveným syrom feta a petržlenovou vňaťou.
Z mäsa vytvorte štyri väčšie ploché placky, potrite ich olejom a opečte na stredne rozpálenom dôkladne vyčistenom grile alebo panvici z oboch strán, spolu asi 10 - 12 minút alebo pokiaľ nebudú úplne prepečené. Pljeskavice odložte bokom do tepla a nechajte pár minút oddýchnuť.
Ak si prajete, tenké plátky cibule premiešajte s troškou Sumacu a dochuťte citrónovou šťavou.
Pljeskavice podávajte so zemiakmi, ajvarom, smotanou, marinovanou cibuľou, šopským šalátom alebo aj čerstvým zeleným šalátom.

Tipy:

- do mäsovej zmesi môžete pridať aj napr. údenú červenú papriku na zvýraznenie údenej chuti,
- sóda bikarbóna môže vďaka zvýšenému pH pomôcť udržať mäso šťavnatejšie a jemnejšie a môže rovnako pomôcť aj s jeho karamelizáciou (ideálne v množstve cca. 2,5 g sódy na 500 g mäsa),
- pre autentickejší recept môžete do mäsovej zmesi pridať aj mleté jahňacie mäso.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(