Palacinky s mascarpone a jahodami
bio jahody
thajská bazalka
500 ml čerstvého bio plnotučného mlieka Zelený Klátov
mascarpone
alpské maslo
2 Slobodné vajíčka
čerstvá bio smotana na šľahanie 33 % Zelený Klátov
280 g hladkej múky
horká čokoláda na varenie 70 % Lyra
2 PL trstinového cukru
½ KL bio vanilkového prášku Mill & Mortar
štipka soli
V mixéri spojíme ingrediencie: mlieko a vajíčka izbovej teploty, múku, cukor, vanilkový prášok a soľ. Zmes poriadne vymixujeme. Palacinkovú zmes necháme odpočívať aspoň 10 min.
Pripravíme si panvicu na veľké francúzske palacinky, nahrejeme ju na najvyššej teplote. Na panvicu dáme pred liatím palacinkového cesta polovicu KL masla. Rozotrieme drevenou varechou. Ihneď nalejeme na celú panvicu palacinkové cesto, po krátkej chvíli otočíme.
Roztopíme si vo vodnom kúpeli horkú čokoládu. Tú spojíme s mascarpone a vymiešame.
Palacinky ochutíme s mascarpone a horkou čokoládou, čerstvými jahodami a čerstvou šľahačkou.
Na zvýraznenie chutí odporúčame použiť čerstvé byliny, napríklad thajskú bazalku, ktorá sa k jahodám nesmierne hodí.
Hladkú múku je možné kombinovať aj s celozrnnou a použiť je možné špaldovú, pšeničnú, príp. múku Enkir podľa vašich preferencií.
Množstvo je na zhruba 8 veľkých francúzskych palaciniek.