Kulinárod
Grilované bravčové špízy
Pripravte si marinádu: zmiešajte extra panenský olivový olej, údenú papriku, mletý cesnak, drvenú rascu, soľ a korenie. Takmer všetku marinádu vmasírujte do špízov a nechajte v chlade pôsobiť aspoň 1 hodinu. Pred grilovaním priveďte na izbovú…
Najchutnejšie Vajcia Benedikt
Ako prvé si na sporák do väčšieho hrnca napustím vodu. Kým voda zovrie, stihnem si pripraviť všetko ostatné, aby som raňajky podávala čo najčerstvejšie. Do menšie hrnca dám maslo a nechám ho na slabom ohni pomaličky rozpustiť. Maslo nesmie byť…
Zemiakový šalát s chobotnicou
Chobotnicu opláchnite pod studenou vodou. Umiestnite ju do väčšieho hrnca a varte dlhšie na nižšej teplote ako vývar. Po uvarení môžete chobotnicu nechať ešte 20 minút dôjsť vo vyvarenej vode. Na pol kilovú chobotnicu by mala stačiť 1 hod. Či je…
Tiramisu s jahodami bez lepku a kofeínu
Bio jahody umyjeme, osušíme a cca 500 g prekrojíme na polovice. Najskôr si pripravíme cesto podobné piškótam. V kuchynskom robote šľaháme bielka s práškovým cukrom. V mise vymiešame žĺtka, cukor s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame lieskovoorieškovú…
Jahodové čatní s grilovaným syrom
Umyté bio jahody zbavíme listov (odložíme), prekrojíme a vložíme do menšieho hrnca. Pridáme cukor, najemno posekanú cibuľu, postrúhaný bio zázvor, štipku soli, šťavu z polovice bio citróna, posekanú chilli papričku, lyžicu jablčného octu a takisto…
Grilovaná balkánska pljeskavica
Vo veľkej mise zmiešajte dvakrát pomleté hovädzie a bravčové mäso, pridajte najemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, mletú papriku, sódu bikarbónu (ak používate), soľ a mleté čierne korenie. Mäso jemne premieste a nechajte v chlade aspoň 15…
Palacinky s mascarpone a jahodami
V mixéri spojíme ingrediencie: mlieko a vajíčka izbovej teploty, múku, cukor, vanilkový prášok a soľ. Zmes poriadne vymixujeme. Palacinkovú zmes necháme odpočívať aspoň 10 min. Pripravíme si panvicu na veľké francúzske palacinky, nahrejeme ju na…
Kelové závitky
Kel rozoberieme na listy (8 ks), ktoré dôkladne umyjeme a vložíme na 4 - 5 minút do hlbokého hrnca s vriacou vodou. Varíme podľa hrúbky listov, kým stredové časti nezmäknú. Vyberieme a ihneď vložíme do nádoby s ľadovou vodou, kel si tak zachová…
Špargľa so špenátovým pestom
Mandle v šupke krátko povaríme vo vode, necháme vychladnúť a olúpeme. Zemiaky v šupke poumývame a dáme variť do hrnca s vodou domäkka, nesmú sa rozvariť. Uvarené zemiaky v šupke dáme na plech vyloženým papierom na pečenie a rozpučíme dnom väčšieho…
Kuracie prsia supreme s hummusom
Paradajky nakrájajte na drobné kúsky, nasoľte a nechajte v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyte, dôkladne vysušte a nasekajte nadrobno. Nakrájajte jarnú cibuľku aj lístky mäty. Do stečenej šťavy z paradajok primiešajte toľko vody, aby…