Grilované bravčové špízy

Grilované bravčové špízy

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 35 min.
Doba varenia 40 min.
ingrediencie:

6 - 8 ks bravčových špízov z guľatého pleca
kovové alebo drevené špajle

Marináda:
4 strúčiky cesnaku
extra panenský olivový olej Terre Francescane
2 KL bio údenej sladkej červenej papriky Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 KL mletej rasce
jemná morská soľ

Na šalát:
2 x mix bio šalátov Barduca
8 ks reďkoviek
1 ČL čerstvého kôpru
8 ks Uhoriek od Gazdov
2 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL bieleho vínneho octu Leonardi
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

Na grilovanú zeleninu:
2 bio cukety
200 g bio zelenej záhoráckej špargle
2 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

Kváskový domáci peceň YEME
cesnak

postup:

Pripravte si marinádu: zmiešajte extra panenský olivový olej, údenú papriku, mletý cesnak, drvenú rascu, soľ a korenie.

Takmer všetku marinádu vmasírujte do špízov a nechajte v chlade pôsobiť aspoň 1 hodinu. Pred grilovaním priveďte na izbovú teplotu.

Pripravte gril na priame grilovanie (špízy a zelenina sa budú grilovať priamo nad žeravými uhlíkmi). Časť grilu nechajte bez uhlíkov.

Plátky cukety a očistenú špargľu potrite olivovým olejom, dochuťte soľou a mletým korením. Grilujte ich priamo nad uhlíkmi z oboch strán, zelenina môže pokojne zostať ešte chrumkavá a svieža. Odložte ju bokom.

Mäsové špízy grilujte rovnako priamo nad uhlíkmi pri pravidelnom otáčaní, spolu zhruba 12 - 15 minút. Pred podávaním nechajte pár minút v teple oddýchnuť.

Šalát premiešajte s plátkami uhorky, nakrájanou reďkovkou a kôprom, dochuťte olejom, vínnym octom, soľou a korením.

Špízy podávajte so šalátom, zvyšnou marinádou (ktorá neprišla do kontaktu so surovým mäsom) alebo inou omáčkou, grilovanou zeleninou alebo aj napríklad grilovanými a cesnakom potretými krajcami kváskového pecňa.

Tipy:

- hrubšiu špargľu bude treba aspoň z časti ošúpať a grilovať o pár minút dlhšie,
- pre výraznejšiu chuť marinujte špízy niekoľko hodín alebo cez noc,
- na grile vytvorte zónu nepriameho ohrevu umiestnením uhlíkov na jednu stranu. Takto môžete špízy a zeleninu presunúť na chladnejšiu stranu, ak sa začnú príliš rýchlo pripekať, prípadne potrebujú viac času na zmäknutie,
- pred grilovaním môže pomôcť rošty riadne vyčistiť a naolejovať, aby sa nelepili. Na utieranie roštov použite papierovú utierku namočenú v oleji a kliešte,
- šalát z uhoriek a reďkoviek premiešajte s olejom a octom tesne pred podávaním, aby zelenina zostala chrumkavá a čerstvá,
- zvážte podávanie ďalšej omáčky ku grilovaným špízom, napr. cesnakovo - jogurtovú, medovo - horčicovú alebo niektorú z mnohých, ktorú máme v ponuke. Dodajú špízom extra "šmrnc".

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(