
Najchutnejšie Vajcia Benedikt
2 bio avokáda Achleitner
šťava z 1/2 bio citrónu
250 g Prosciutto crudo di Parma DOP 24 mes.
4 Slobodné vajcia z voľného výbehu
4 žĺtka
4 PL alpského masla Demeter
Kváskový celozrnný celoražný chlieb
1 PL farmárskeho jablčného octu Južné Sady
bio Dijon horčica
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská jemná soľ
Ako prvé si na sporák do väčšieho hrnca napustím vodu. Kým voda zovrie, stihnem si pripraviť všetko ostatné, aby som raňajky podávala čo najčerstvejšie.
Do menšie hrnca dám maslo a nechám ho na slabom ohni pomaličky rozpustiť. Maslo nesmie byť horúce, keď bude celkom rozpustené.
Nakrájame si chlieb a spolu s prosciuttom ho dám opiecť dochrumkava do rúry alebo na gril.
Na tenké plátky nakrájam aj bio avokádo.
Holandská omáčka postup
Do väčšej misky pridám 4 žĺtka, citrónovú šťavu, soľ, korenie a poriadne vidličkou vymiešam aspoň 1 - 2 minúty.
Do misky za stáleho miešania pomaličky pridávam roztopené maslo (ktoré nesmie byť horúce, aby sa nám žĺtka nezrazili). Pridávam ho naozaj veľmi pomaly, aby omáčka riadne zhustla a neprestávam miešať.
Po dokončení stačí omáčku dochutiť podľa potreby. Môžete pridať aj trošku dijonskej horčice.
Stratené vajcia postup
Rozhodne najnáročnejšou časťou receptu sú stratené vajcia. Existujú ale spôsoby, kedy sa podaria vždy.
Do väčšieho hrnca nalejem cca 2 litre vody, nechám ju poriadne zovrieť a pridám 1 - 2 PL octu.
Vajce si pripravím tak, že ho rozbijem a vložím do jemného čajového sitka. Tým sa odstráni tekutejšia časť žĺtka, bez ktorej sa vajce vo vode krásne obalí. Vajce vložím do malej misky.
Vodu v hrnci rozprúdim jedným smerom, aby sa vytvoril vír a do stredu víru vylejem vajce.
Vajíčko povarím cca 3 a pol minúty pre tekutý žĺtok, ale záleží aj od veľkosti.
Vajce vytiahnem dierovanou lyžicou a podávam čo najčerstvejšie.
Styling
Na opečený chlebík položím nakrájané avokádo, chrumkavé prosciutto a na vrch položím stratené vajce. Polejem holandskou omáčkou, pridám pohár čerstvého džúsu a tie najkrajšie a najchutnejšie raňajky mám hotové.