Penne s cuketou, slaninkou a syrom Robiola 3 latti
300 g bio cukety
70 g mladej cibuľky
bazalka Hausnatura
pažítka
125 g bio údenej slaniny z laloku z mangalice od Gastrofarmy Salka
250 g syra Robiola 3 latti Castagna
440 g cestovín z tvrdej pšenice Penne germe zn. Morelli (príp. celozrnné cestoviny Penne integrali Morelli, zvýšite tak príjem vlákniny z porcie)
50 g bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
2 naberačky vody, v ktorej sa varili cestoviny
Najprv dáme variť cestoviny. Doba varenia podľa návodu, u celozrnných cestovín je to dlhšie. Kým voda vrie, pripravíme si omáčku.
Do hlbokej, širšej panvice dáme olivový olej, restujeme krátko na kolieska nakrájanú mladú cibuľku, pridáme slaninu nakrájanú na kocky a opečieme ešte pár minút. Pridáme cuketu so šupkou nakrájanú na drobné kocky, premiešame a opekáme cca 10 minút. Cuketa nemusí byť úplne mäkká, môže byť na skus pevnejšia.
V tomto momente vypneme oheň, vložíme do panvice robiolu rozdelenú na 4 časti, použijeme aj vráskavú kôru aj tá sa rozpustí. Robiolu podlejeme horúcou vodou z cestovín a miešaním, drevenou vareškou syr rozpustíme do krémovej konzistencie.
Osolíme, pridáme bio čierne korenie rozdrvené v mažiariku a ihneď podávame posypané bazalkou a pažítkou.