Šťavnatý rib eye steak
Rib eye steak
čerstvý rozmarín
4 strúčiky cesnaku
4 kusy Rib eye steaku (cca 1,2 kg)
4 PL alpského masla
2 PL extra panenského olivového oleja Gradassi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
údená soľ Maldon
jemná morská soľ
Zemiaková kaša
850 g farmárskych zemiakov
1 - 2 PL alpského masla
syr cheddar
1 ČL hľuzovkového masla alebo 2 PL hľuzovkového oleja Terre Francescane
120 ml čerstvého bio plnotučného mlieka Zelený Klátov
Pečená zelenina
3 mrkvy
1 šalotka
1 baby brokolica
1 bio fenikel
extra panenský olivový olej Gradassi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ
Chimichurri
zväzok petržlenovej vňate
1 kus jalapeno
1 menšia šalotka
bio citrónová šťava
100 ml extra panenského olivového oleja Gradassi
30 – 40 ml červeného vínneho octu Leonardi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ
Nezabudnite mäso vytiahnuť z chladničky aspoň 1 hodinu pred prípravou. Trúbu nechám rozpáliť na 180 stupňov.
Ako prvú si pripravím zemiakovú kašu. Zemiaky ošúpem a vhodím do poriadne osolenej vody. Nechám variť, kým úplne zmäknú.
Počas toho, ako sa zemiaky varia, si nakrájam na väčšie kusy mrkvu, brokolicu, fenikel a šalotku. Premiešam s trochou olivového oleja, soľou a korením rozdrveným v mažiariku. Do zapekacej misy najprv vložím len mrkvu a dám do rúry.
Kým čakám na zemiaky aj mrkvu, pripravím si chimichurri omáčku. Netreba ju tepelne pripravovať, takže jej príprava je veľmi jednoduchá a chuť fantastická. Najdôležitejšie je všetko nakrájať na čo najdrobnejšie kúsky. Zálievka spočíva z olivového oleja, červeného vínneho octu a citrónovej šťavy.
Do zálievky pridám najemno pokrájanú petržlenovú vňať, malú šalotku, jalapeno papričku a dochutím soľou a korením. Poriadne premiešam, aby sa olej s octom prepojili a vznikla tak emulzia.
Keď sú zemiaky dostatočne mäkké, zemiakovú vodu vylejem a do hrnca pridám maslo, mlieko, hľuzovkové maslo, príp. hľuzovkový olej a zemiaky popučím alebo pomixujem. Preložím do ďalšej zapekacej misy a posypem cheddarom.
V tomto bode vytiahnem z rúry aj predpečenú mrkvu a pridám k nej ostatnú zeleninu. Vložím naspať do rúry aj so zemiakovou kašou, aby sa syr na nej zapiekol.
Nasleduje najdôležitejšia časť receptu a to je samotný steak. Ako prvé, mäso potriem olejom, poriadne okorením a osolím z každej strany. Panvicu si nechám rozpáliť s 1 PL olivového oleja. Keď je dostatočne teplý (dávam pozor, aby sa nespálil), osmažím steak z každej strany cca 1 minútu. Nezabudnite na bočné strany steaku.
Doba smaženia sa líši podľa hrúbky mäsa, ale dbám na to, aby bol steak na povrchu do zlatista opečený. Následne do panvice pridám maslo, rozmarín a cesnak. Keď sa maslo roztopí, lyžicou polievam mäso, aby bolo čo najšťavnatejšie a vložím na 5 - 8 minút do rúry, podľa toho, ako prepečený ho chcem mať.
Keď je mäso hotové, všetko z rúry vytiahnem. Steak na chvíľočku odložím bokom a nechám ho oddychovať.
Nakrájam ho na tenké plátky, ak je treba dosoliť - použijem údenú maldonskú soľ, ktorá mäsu dodá fantastickú chuť.
Naservírujem na tanier a užívam si to jedinečné prepojenie chutí. Steak si do chimichurri namáčam alebo si ho omáčkou polejem.
Dobrú a šťavnatú chuť prajem :)