Šťavnatý rib eye steak

Šťavnatý rib eye steak

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 60 min.
ingrediencie:

Rib eye steak
čerstvý rozmarín
4 strúčiky cesnaku
4 kusy Rib eye steaku (cca 1,2 kg)

4 PL alpského masla 

2 PL extra panenského olivového oleja Gradassi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
údená soľ Maldon
jemná morská soľ

Zemiaková kaša

850 g farmárskych zemiakov
1 - 2 PL alpského masla

syr cheddar
1 ČL hľuzovkového masla alebo 2 PL hľuzovkového oleja Terre Francescane
120 ml čerstvého bio plnotučného mlieka Zelený Klátov

Pečená zelenina

3 mrkvy
1 šalotka
1 baby brokolica
1 bio fenikel
extra panenský olivový olej Gradassi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

Chimichurri

zväzok petržlenovej vňate

1 kus jalapeno 

1 menšia šalotka
bio citrónová šťava
100 ml extra panenského olivového oleja Gradassi
30 – 40 ml červeného vínneho octu Leonardi
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

postup:

Nezabudnite mäso vytiahnuť z chladničky aspoň 1 hodinu pred prípravou. Trúbu nechám rozpáliť na 180 stupňov.



Ako prvú si pripravím zemiakovú kašu. Zemiaky ošúpem a vhodím do poriadne osolenej vody. Nechám variť, kým úplne zmäknú.


Počas toho, ako sa zemiaky varia, si nakrájam na väčšie kusy mrkvu, brokolicu, fenikel a šalotku. Premiešam s trochou olivového oleja, soľou a korením rozdrveným v mažiariku. Do zapekacej misy najprv vložím len mrkvu a dám do rúry.



Kým čakám na zemiaky aj mrkvu, pripravím si chimichurri omáčku. Netreba ju tepelne pripravovať, takže jej príprava je veľmi jednoduchá a chuť fantastická. Najdôležitejšie je všetko nakrájať na čo najdrobnejšie kúsky. Zálievka spočíva z olivového oleja, červeného vínneho octu a citrónovej šťavy.

Do zálievky pridám najemno pokrájanú petržlenovú vňať, malú šalotku, jalapeno papričku a dochutím soľou a korením. Poriadne premiešam, aby sa olej s octom prepojili a vznikla tak emulzia.



Keď sú zemiaky dostatočne mäkké, zemiakovú vodu vylejem a do hrnca pridám maslo, mlieko, hľuzovkové maslo, príp. hľuzovkový olej a zemiaky popučím alebo pomixujem. Preložím do ďalšej zapekacej misy a posypem cheddarom. 



V tomto bode vytiahnem z rúry aj predpečenú mrkvu a pridám k nej ostatnú zeleninu. Vložím naspať do rúry aj so zemiakovou kašou, aby sa syr na nej zapiekol. 



Nasleduje najdôležitejšia časť receptu a to je samotný steak. Ako prvé, mäso potriem olejom, poriadne okorením a osolím z každej strany. Panvicu si nechám rozpáliť s 1 PL olivového oleja. Keď je dostatočne teplý (dávam pozor, aby sa nespálil), osmažím steak z každej strany cca 1 minútu. Nezabudnite na bočné strany steaku.

Doba smaženia sa líši podľa hrúbky mäsa, ale dbám na to, aby bol steak na povrchu do zlatista opečený. Následne do panvice pridám maslo, rozmarín a cesnak. Keď sa maslo roztopí, lyžicou polievam mäso, aby bolo čo najšťavnatejšie a vložím na 5 - 8 minút do rúry, podľa toho, ako prepečený ho chcem mať.

Keď je mäso hotové, všetko z rúry vytiahnem. Steak na chvíľočku odložím bokom a nechám ho oddychovať.
Nakrájam ho na tenké plátky, ak je treba dosoliť - použijem údenú maldonskú soľ, ktorá mäsu dodá fantastickú chuť. 


Naservírujem na tanier a užívam si to jedinečné prepojenie chutí. Steak si do chimichurri namáčam alebo si ho omáčkou polejem.

Dobrú a šťavnatú chuť prajem :)

Emma Drobná

„Milujem variť. Pre mňa je to forma terapie. Vo varení je totižto takmer okamžitý výsledok a to je to, čo ma na tom baví. Vytvárame z ničoho niečo za pár minút/Z pár surovín si dokážeme pripraviť fantastické jedlo a potešiť tým nielen seba, ale aj blízkych“ Milujem celý proces. Od nákupu v potravinách až po posledné sústo. Keď mám v hlave plno myšlienok a veľa povinností, práve varenie je niečo, pri čom úplne vypnem.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(