
Hŕstková polievka
1 bio cuketa
2 stonky bio zeleru sedano
2 mrkvy
1 šalotka
6 ks strúčikov cesnaku
1 pór
3 stonky čerstvého oregana
3 stonky čerstvého tymianu
200 g zmesi na hŕstkovú polievku La Valletta (Minestra Dea Cupra)
100 g strukoviny hrachor La Valletta
5 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ČL bio mletej sladkej červenej papriky Mill & Mortar
3 bio bobkové listy Mill & Mortar
1 bio semienko feniklu Mill & Mortar
½ ČL bio kurkumy Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
½ ČL mletej senovky gréckej
1 ČL rasce
jemná morská soľ
Hrachor namočíme cez noc (aspoň 12 hodín) a vodu zlejeme, nepoužijeme.
Strukovinovú zmes na hŕstkovú polievku namočíme pred varením na 1 hod. a vodu tiež zlejeme.
Najprv dáme zvlášť variť hrachor a po pol hodine pridáme strukovinovú zmes spolu s bobkovými listami a varíme spolu cca hodinu.
Vo väčšom hlbokom hrnci na olivovom oleji orestujeme stonkový zeler, mrkvu, pór a šalotku, nakrájané na drobné pásiky a polmesiačiky. Pridáme, kurkumu, papriku, cesnak, rascu a premiešame, pridáme nakrájanú cuketu na kocky, krátko orestujeme, vhodíme do hrnca celé stonky oregana a tymianu a zalejeme vodou do cca tretiny hrnca. Pridáme ešte senovku a feniklové semienko, privedieme k varu, varíme 10 minút.
Potom do hrnca vlejeme uvarenú strukovinovú zmes aj s vodou, v ktorej sa zmes uvarila. Ochutíme soľou, čiernym korením z mažiarika a povaríme spolu ešte 3 - 4 minútky.
Polievku môžeme podávať s uvareným vajíčkom natvrdo alebo nastrúhaným pecorinom.