Bylinková polenta s cibuľkami

Bylinková polenta s cibuľkami

Recept pre 2 - 3 osoby
Doba prípravy 40 min.
ingrediencie:

12 ks jarných mladých cibuliek
1 pór
čerstvá pažítka
čerstvá petržlenová vňať
čerstvý kôpor ‬‬
bio červená kapusta
100 g predvarenej polenty Riso Margherita
50 g Parmigiano Reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
30 g Gaderského masla
6 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio celé čierne korenie Mill & Mortar
bio údená sladká červená paprika Mill & Mortar
jemná morská soľ
700 ml vody

postup:

Pór zbavíme korienka, poškodených listov a pokrájame na rovnaké časti s dĺžkou približne 8 - 10 cm. Potom prekrojíme každý kus pozdĺžne, dôkladne umyjeme.

Cibuľky takisto umyjeme, zbavíme korienkov, hrubšie časti pozdĺžne prekrojíme a vňate rozdelíme na polovice.

V menšej miske pripravíme zálievku zmiešaním extra panenského olivového oleja (6 PL), soli (1 PL) a bio mletej údenej papriky (1 PL).

Do hlbokej misy vložíme najskôr prekrojené vňate cibuliek, prelejeme polovicou zálievky a dôkladne premasírujeme tak, aby všetky časti zostali obalené. Rovnomerne uložíme na plech. Druhou polovicou zálievky dôkladne potrieme dolné časti cibuliek aj póru. Uložíme na zelenú vrstvu a spolu pečieme 25 - 30 minút v teplovzdušnej rúre s teplotou 190 °C.

Medzitým v menšom hrnci privedieme do varu 700 ml vody so štipkou soli. Do vriacej vody pridáme polentu a miešame na miernom plameni až do zhustnutia, približne 5 minút.

Odstavíme od tepelného zdroja a primiešame bio čierne korenie rozdrvené v mažiariku, nadrobno posekané bylinky, najemno postrúhaný parmezán a maslo.

Polentu rozotrieme do vyšších okrajov na väčšie taniere alebo vložíme do tvarovacích formičiek a počkáme, kým stuhnú do želaného tvaru.

Na ochutenú polentu uložíme upečené cibuľoviny, dochutíme hrubou soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Doplníme listovým alebo kapustovým šalátom.

Tipy:

Povýšte polentu z prílohy na plnohodnotný gurmánsky zážitok, ktorý skvelo skombinujete aj s inými jedlami. ‬Zapracujte do nej obľúbené sezónne bylinky, medvedí cesnak alebo aj nasekané olivy či sušené paradajky. ‬Pre ešte sýtejšiu verziu skúste pred pečením pridať za hrsť strúhaného parmezánu aj k cibuľkám.

Mr. Pyco

Foodbloger, autor kuchárskych kníh MOJE JEDLO, tvorca videoreceptov a vo voľnom čase moderátor. Vyštudoval hotelovú akadémiu a svoje nadšenie pre jedlo a varenie premenil na tri vegetariánske knihy a stovky videoreceptov, ktoré publikuje na sociálnych sieťach.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(