Čokoládové šuhajdy

Čokoládové šuhajdy

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 30 min.
ingrediencie:

horká čokoláda na varenie, kakaové maslo, Salko, ryžová múka/krupica, vlašské orechy, šípkový lekvár, lieskovce, kandizované fialky, maslo, rum

Čokoládový základ:
360 g horkej čokolády Lyra na varenie 70 %
155 g kakaového masla Lyra

Plnka:
90 g alpského masla
380 g tradičného Salka
60 g ryžová múka Doves Farm
170 g bio vlašských orechov Orecchini
šípkový lekvár Votabo (alebo ríbezľový džem)

Na posypanie:
piemontské lieskovce IGP drvené Granella
bio kandizované fialky Mill & Mortar
0,04 l rumu

postup:

Pripravíme si plnku: V hrnci s dvojitým dnom privedieme k varu Salko za stáleho miešania, ihneď prisypeme ryžovú múku/krupicu, minútu povaríme, vypneme a domiešame do hladkej hustej konzistencie, vmiešame maslo, nasekané lieskovce, rum (voliteľné) a necháme vychladnúť.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom, miešame metličkou, aby sa nám úplne rozpustila do hladka.

Pripravíme si košíčky s priemerom 6 cm. Na dno košíčkov dáme tenkú vrstvu čokolády, môžeme ju liať lyžičkou mierne po okraji do výšky 1 cm. Necháme stuhnúť. Na dno košíčka, na čokoládu, dáme kávovú lyžičku - maličkú kôpku džemu, mal by byť kyslejší, veľmi sa táto ingrediencia hodí k orieškovej chuti.

Pridáme plnku a zalejeme čokoládou cca 0,5 – 1 cm od okraja košíčka.

Ozdobíme lieskovcami, môžeme použiť vynikajúce a efektné fialky v cukre alebo maliny sušené mrazom od Mill & Mortar.

Šuhajdy necháme stuhnúť a udržujeme v chlade.

Tipy:

Šuhajdy sa robia tradične u nás na Vianoce, ale nikde nie je napísané, že si ich nemôžete urobiť vo februári alebo si recept uchováte pre budúce Vianoce. Sú totiž z kvalitných surovín, v čokoládovom základe sa nepoužíva rastlinný stužený tuk, ako je uvádzané vo väčšine receptov, ale kvalitné kakaové maslo. Kakaové maslo sa získava lisovaním kakaovej hmoty, je rastlinného pôvodu a obsahuje cca 62 – 65 % nasýtených mastných kyselín, 33 - 34% mononenasýtenej mastnej kyseliny olejovej a zvyšok omega 6mk.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(