Mrkvový perník

Mrkvový perník

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 50 min.
ingrediencie:

banány, mrkva, citrón, vajíčko, smotana na šľahanie, plnotučné mlieko, extra panenský olivový olej, polohrubá múka, sóda bikarbóna, trstinový cukor, kakaový prášok, horká čokoláda na varenie, vanilkový struk, mrazom sušené maliny

2 - 3 ks prezretých bio banánov Premium
180 g bio mrkvy
½ bio citróna
1 Slobodné vajíčko
140 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
80 ml čerstvého bio plnotučného mlieka Zelený Klátov
100 ml bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
200 g pšeničnej polohrubej múky Roľnícky mlyn
1 PL sódy bikarbóny freee Doves Farm
100 g svetlého trstinového cukru
3 PL bio kakaového prášku 100 % Kakaw co+
140 g horkej čokolády Lyra na varenie 70 %
bio vanilkový struk Mill & Mortar
mrazom bio sušené malinové crumble Mill & Mortar

postup:

Prezreté bio banány pretlačíme vidličkou, pridáme obsah vanilkového struku, cukor, slobodné vajíčko a vymiešame.

Potom do zmesi zapracujeme aj mlieko a olej.

Mrkvu očistíme, najemno postrúhame a zmiešame so šťavou z polovice bio citróna. Mrkvu vmiešame do tekutej zmesi.

Múku zmiešame s lyžicou kuchynskej sódy, kakaom a spolu preosejeme.

Sypkú zmes vmiešame do tekutej a potom cesto vylejeme do pekáča alebo formy (24 x 24 cm) vystlaného papierom na pečenie.

Pečieme približne 40 min. v rúre vyhriatej na 180 °C a potom necháme celkom vychladnúť. Zbavíme podkladového papiera a otočíme.

Polevu pripravíme ohriatím smotany v menšom hrnci, ktorý ihneď odstavíme od tepelného zdroja a do smotany nasypeme nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda celkom rozpustí. Polevu necháme vychladnúť natoľko, aby čiastočne zhustla, ale zároveň sa dala natierať.

Rozotrieme na koláč a posypeme mrazom sušenými malinami alebo iným ovocím. Necháme celkom stuhnúť, ideálne vložíme do chladničky.

Tipy:

Mrkva a banány sa v dezerte rafinovane spoja, pokiaľ použijete o niečo tmavší karobový prášok, dokonca sa vizuálne celkom stratia. Mrkva však citeľne pridá vlhkosť a umocní čokoládovú chuť, napriek tomu, že čokoládu obsahuje len poleva. Povrch koláča posypte aj nahrubo posekanými orechmi, strúhaným kokosom alebo dodatočnými hoblinkami čokolády.

Mr. Pyco

Foodbloger, autor kuchárskych kníh MOJE JEDLO, tvorca videoreceptov a vo voľnom čase moderátor. Vyštudoval hotelovú akadémiu a svoje nadšenie pre jedlo a varenie premenil na tri vegetariánske knihy a stovky videoreceptov, ktoré publikuje na sociálnych sieťach.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(