Plnený bravčový bôčik

Plnený bravčový bôčik

Recept pre 6 - 8 osôb
Doba prípravy 45 min.
Doba varenia 3 hod.
ingrediencie:

bravčový bok bez kosti, bravčové stehno, cibuľa, cesnak, petržlenová vňať, rozmarín, bravčová masť z mangalice, vajcia, kvásková bageta, mletá rasca, čierne korenie, soľ, suché biele víno

cca 1,2 kg bravčového bok bez kosti
250 g bravčového stehna
2 žlté cibuľe
5 strúčikov cesnaku
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1/2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
bio masť z mangalice Salka
2 Slobodné vajcia
1 ks kváskovej bagety YEME
1/2 lyžičky mletej rasce
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská jemná soľ
80 ml suchého bieleho vína

postup:

Kožu bravčového bôčika narežte do diamantového tvaru. Pokúste sa nakrojiť iba kožu, nie mäso.

Bôčik rozkrojte na jeden väčší neprerušovaný plát (tzv. na „knihu“). Mäso nerozkrojte úplne, no ak sa to stane, netrápte sa.

Mäso bôčika narežte zvnútra viacerými rezmi. Ak je mäso hrubšie, vyklepte ho na hrúbku zhruba 0,5 cm medzi pevnejšími igelitovými vreckami. Do mäsa vmasírujte soľ a korenie.

Cibuľu orestujte na tuku, pridajte prelisovaný cesnak, mletú rascu, nasekanú vňať a rozmarín. Vychladnuté premiešajte s najemno pomletým bravčovým stehnom (alebo plieckom).

Časť bagety nakrájajte na menšie kocky, nechajte obschnúť (alebo krátko opečte na suchej panvici), zamiešajte s rozšľahanými vajíčkami, vínom a ochuteným mletým mäsom.

Z plnky si vytvarujte malý karbanátok, opečte ho a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte zvyšok surovej plnky.

Na bôčik naneste plnku, pevne zarolujte a zviažte mäsiarskym motúzom alebo pevnou niťou.

Rolku umiestnite na plech alebo rošt podložený plechom a pečte prvých 30 minút na 180 °C, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte rolku domäkka, asi 2 - 3 hodiny. Ak povrch rolky zhnedne priskoro, prikryte ju celú hliníkovou fóliou.

Ak treba, zvýšte teplotu na 200 °C a rolku dopečte do zlatohneda a chrumkava.

Tipy:

- pred krájaním nechajte rolku aspoň 20 minút vychladnúť a podávajte napr. s pečenými zemiakmi, kváskovým chlebíkom, nakladanou zeleninou alebo s rôznymi sezónnymi prílohami

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(