Zapekaná brokolica a cuketa s pistáciovou krustou

Zapekaná brokolica a cuketa s pistáciovou krustou

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 15 min.
Doba varenia 1 hod.
ingrediencie:

brokolica, fenikel, cuketa, cesnak, čerstvý tymian, chilli, ricotta, Parmigiano reggiano, maslo, vajíčka, friselle, extra panenský olivový olej, pistácie, korenie za’atar, čierne korenie, soľ

1 bio brokolica
1 bio fenikel
3 menšie bio cukety
3 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
1 chilli paprička
2 ricotty (500 g)
50 g Parmigiano reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
10 g bio tatranského masla
2 Slobodné vajíčka z voľného výbehu
100 g friselle
8 lyžíc bio olivového panenského oleja Terre Francescane
50 g pistáciovej múky alebo drvených pistácií Infinuty
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 ČL bio korenia Za‘atar
jemná morská soľ
0,5 dcl vody

postup:

Na širokej panvici krátko opečieme na polovici extra panenského oleja cesnak (pozor, aby nám nezhnedol), nasekanú papričku, nakrájanú umytú cuketu na kocky a očistený fenikel na polmesiačiky. Vňať odložíme na dekorovanie.

Podlejeme vodou, pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky, hrsť tymianových lístkov, bio čierne korenie z mažiarika a podusíme pod pokrievkou, kým nie je brokolica mäkšia. Voda by sa mala vypariť alebo ju zlejeme.

Zeleninu popučíme vidličkou a dáme do keramickej formy na pečenie rozmeru 20 x 15 cm vytretej maslom.

Ricottu vymiešame s vajíčkami, pridáme soľ a korenie Za‘atar. Ricottu nanesieme na brokolicu a utlačíme.

Friselle vymixujeme vo food procesore na strúhanku, dáme do misy a zmiešame s nastrúhaným parmezánom, podrvenými pistáciami a zvyšným extra panenským olivovým olejom.

Zmesou zakryjeme ricottu a pritlačíme chrbtom širokej servírovacej lyžice. Dáme upiecť na 180 st. C na teplovzdušnom móde na 35 - 40min.

Necháme vychladnúť a servírujeme nakrájané na štvorce, dekorujeme vňaťou z fenikla.

Tipy:

Ľahké nízkokalorické jedlo bohaté na vlákninu a bielkoviny.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(