Zapekaná brokolica a cuketa s pistáciovou krustou
brokolica, fenikel, cuketa, cesnak, čerstvý tymian, chilli, ricotta, Parmigiano reggiano, maslo, vajíčka, friselle, extra panenský olivový olej, pistácie, korenie za’atar, čierne korenie, soľ
1 bio brokolica
1 bio fenikel
3 menšie bio cukety
3 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
1 chilli paprička
2 ricotty (500 g)
50 g Parmigiano reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
10 g bio tatranského masla
2 Slobodné vajíčka z voľného výbehu
100 g friselle
8 lyžíc bio olivového panenského oleja Terre Francescane
50 g pistáciovej múky alebo drvených pistácií Infinuty
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 ČL bio korenia Za‘atar
jemná morská soľ
0,5 dcl vody
Na širokej panvici krátko opečieme na polovici extra panenského oleja cesnak (pozor, aby nám nezhnedol), nasekanú papričku, nakrájanú umytú cuketu na kocky a očistený fenikel na polmesiačiky. Vňať odložíme na dekorovanie.
Podlejeme vodou, pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky, hrsť tymianových lístkov, bio čierne korenie z mažiarika a podusíme pod pokrievkou, kým nie je brokolica mäkšia. Voda by sa mala vypariť alebo ju zlejeme.
Zeleninu popučíme vidličkou a dáme do keramickej formy na pečenie rozmeru 20 x 15 cm vytretej maslom.
Ricottu vymiešame s vajíčkami, pridáme soľ a korenie Za‘atar. Ricottu nanesieme na brokolicu a utlačíme.
Friselle vymixujeme vo food procesore na strúhanku, dáme do misy a zmiešame s nastrúhaným parmezánom, podrvenými pistáciami a zvyšným extra panenským olivovým olejom.
Zmesou zakryjeme ricottu a pritlačíme chrbtom širokej servírovacej lyžice. Dáme upiecť na 180 st. C na teplovzdušnom móde na 35 - 40min.
Necháme vychladnúť a servírujeme nakrájané na štvorce, dekorujeme vňaťou z fenikla.
Ľahké nízkokalorické jedlo bohaté na vlákninu a bielkoviny.