Karfiol s cviklovým pyré
karfiol, cvikla, petržlenová vňať, grécky jogurt, cesnak, bio citrón, bio extra panenský olivový olej, tahini sezamová pasta, píniové oriešky, tyčinky Linguette, balzamikový krém, mletá údená paprika, mletá rímska rasca soľ
1 bio karfiol (cca 800 g)
400 g cvikly
4 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
1 bio citrón
150 ml gréckeho jogurtu 10 % Koukakis
2 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL tahini sezamovej pasty
4 PL píniových orieškov Infinuty
chrumkavé tyčinky Linguette
bio balzamikový krém Leonardi
1 PL bio mletej údenej sladkej papriky Mill & Mortar
1 ČL bio rímskej rasce Mill & Mortar
jemná morská soľ
Cviklu vydrhneme kefou pod tečúcou vodou, prekrojíme menšie kusy a vložíme do zapekacej misky vystlanej alobalom. Pridáme 4 strúčiky cesnaku v šupke, alobal uzavrieme a pečieme v rúre pri teplote 200 °C.
Umytý a osušený bio karfiol rozoberieme, hrubšie časti nahrubo postrúhame a ružičky rozdelíme na malé kúsky. Karfiol nasypeme do misy, pridáme bio extra panenský olivový olej (2 PL), bio mletú údenú papriku (1 PL), bio celú rímsku rascu rozdrvenú v mažiariku (1 ČL), štipku morskej soli a dôkladne premiešame. Premiestnime na plech a po 40 minútach pečenia cvikle pridáme do rúry. Pečieme ešte 20 minút.
Medzitým píniové orechy nasucho krátko opečieme v rozohriatej kovovej panvici a odložíme bokom.
Po upečení cviklu premiestnime do mixéra, pridáme štipku soli, lyžicu tahini, grécky jogurt (150 ml) a obsah upečených strúčikov cesnaku. Rozmixujeme dohladka a zmes rozotrieme na servírovacie taniere.
Upečený karfiol zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou. Kopcovito navrstvíme na cviklové pyré a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme zvyšok jogurtu a balzamikový krém. Vrch porcie ozdobíme opečenými orechmi. Podávame s chrumkavými Linguette.
Takto upečený karfiol výborne chutí aj s dusenou ryžou alebo zemiakovým pyré. Môžete ním aj naplniť pitu, ktorú vopred potrite cviklovou zmesou a podávajte ako vegetariánske souvlaki.