Karfiol s cviklovým pyré

Karfiol s cviklovým pyré

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 15 min.
Doba varenia 60 min.
ingrediencie:

karfiol, cvikla, petržlenová vňať, grécky jogurt, cesnak, bio citrón, bio extra panenský olivový olej, tahini sezamová pasta, píniové oriešky, tyčinky Linguette, balzamikový krém, mletá údená paprika, mletá rímska rasca soľ

1 bio karfiol (cca 800 g)
400 g cvikly
4 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
1 bio citrón
150 ml gréckeho jogurtu 10 % Koukakis
2 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL tahini sezamovej pasty
4 PL píniových orieškov Infinuty
chrumkavé tyčinky Linguette
bio balzamikový krém Leonardi
1 PL bio mletej údenej sladkej papriky Mill & Mortar
1 ČL bio rímskej rasce Mill & Mortar
jemná morská soľ

postup:

Cviklu vydrhneme kefou pod tečúcou vodou, prekrojíme menšie kusy a vložíme do zapekacej misky vystlanej alobalom. Pridáme 4 strúčiky cesnaku v šupke, alobal uzavrieme a pečieme v rúre pri teplote 200 °C.

Umytý a osušený bio karfiol rozoberieme, hrubšie časti nahrubo postrúhame a ružičky rozdelíme na malé kúsky. Karfiol nasypeme do misy, pridáme bio extra panenský olivový olej (2 PL), bio mletú údenú papriku (1 PL), bio celú rímsku rascu rozdrvenú v mažiariku (1 ČL), štipku morskej soli a dôkladne premiešame. Premiestnime na plech a po 40 minútach pečenia cvikle pridáme do rúry. Pečieme ešte 20 minút.

Medzitým píniové orechy nasucho krátko opečieme v rozohriatej kovovej panvici a odložíme bokom.

Po upečení cviklu premiestnime do mixéra, pridáme štipku soli, lyžicu tahini, grécky jogurt (150 ml) a obsah upečených strúčikov cesnaku. Rozmixujeme dohladka a zmes rozotrieme na servírovacie taniere.

Upečený karfiol zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou. Kopcovito navrstvíme na cviklové pyré a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme zvyšok jogurtu a balzamikový krém. Vrch porcie ozdobíme opečenými orechmi. Podávame s chrumkavými Linguette.

Tipy:

Takto upečený karfiol výborne chutí aj s dusenou ryžou alebo zemiakovým pyré. ‬Môžete ním aj naplniť pitu, ktorú vopred potrite cviklovou zmesou a podávajte ako vegetariánske souvlaki. ‬‬‬‬

Mr. Pyco

Foodbloger, autor kuchárskych kníh MOJE JEDLO, tvorca videoreceptov a vo voľnom čase moderátor. Vyštudoval hotelovú akadémiu a svoje nadšenie pre jedlo a varenie premenil na tri vegetariánske knihy a stovky videoreceptov, ktoré publikuje na sociálnych sieťach.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(