Hovädzie na burgundský spôsob

Hovädzie na burgundský spôsob

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 30 min.
Doba varenia 3 hod.
ingrediencie:

zemiaky, cibuľa, cesnak, čerstvý tymian, petržlenová vňať, hnedé šampiňóny, hovädzie mäso, slanina, hovädzí vývar, maslo, mlieko, paradajkový pretlak, extra panenský olivový olej, bobkový list, soľ, červené víno

1 kg hovädzieho mäsa z Farmy Kuchyňa (zadné, plece)
400 g Poctivej údenej oravskej slaniny YEME
cibuľa
cesnak
čerstvý tymian
petržlenová vňať
Domáci hovädzí vývar Dlhohrejúce platne
250 g bio hnedých šampiňónov
paradajkový pretlak Dvory
bio extra panenský olivový olej
bio bobkový list Mill & Mortar
jemná morská soľ
červené víno Pinot Noir

0,8 kg farmárskych zemiakov
bio čerstvé plnotučné mlieko Zelený Klátov
alpské maslo Demeter

postup:

Deň vopred (nie je to nevyhnutné, môžete robiť aj v rovnaký deň)
Mäso nakrájajte na väčšie kocky, osoľte, pridajte hrsť červeného tymianu, 1 bio bobkový list, na malé kocky nakrájanú cibuľu a 3 veľké strúčiky cesnaku. Dajte do misy, zalejte fľašou červeného vína a premiešajte. Prikryte a nechajte cez noc marinovať v chladničke.

Nasledujúci deň
Rozpáľte rúru na 180 °C. Mäso vyberte z marinády, vyberte z nej bobkový list a tymian.

Na rozpálenej panvici s extra panenským olivovým olejom opečte mäso z oboch strán, až sa zatiahne. Odložte opečené kúsky mäsa na tanier. Na rovnakej panvici orestujte cibuľu a cesnak z marinády. Pridajte 2 lyžice paradajkového pretlaku. Zmiešajte a prilejte víno, povarte cca 1 - 2 minúty.

Mäso vložte do hlbokého hrnca, zalejte vínom s cibuľou, cesnakom a pretlakom. Pridajte čerstvý tymian, bobkový list a 450 ml hovädzieho vývaru, premiešajte. Vložte do rúry na cca 3 hod.

Sem-tam premiešajte. Akonáhle sa omáčka zredukuje, bude mať hustú konzistenciu.

Na samostatnej panvici orestujte dozlata anglickú slaninu nakrájanú na kocky. Na rovnakej panvici s tukom zo slaniny orestujte malé šampiňóny s čerstvým tymianom, pridajte trochu soli.

Umyte zemiaky, ošúpte ich, nakrájajte na kocky a vložte do osolenej vody, povarte na vyššom stupni cca 10 min. (v závislosti od zemiakov).

Dajte si zohriať 1 dcl bio plnotučného mlieka. Zemiaky sceďte, pretlačte na kašu, vložte do nich cca 20 g alpského masla, osoľte, premiešajte, nalejte zohriate mlieko a opäť premiešajte. Prikryte pokrievkou.

Servírujte zemiakovú kašu s burgundským hovädzím, na mäsko uložte šampiňóny so slaninkou a posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

Francúzska klasika Beef bourguignon. Hovädzie mäso sa pomaly a dlho pečie v marináde. Vďaka tomu získa intenzívnu a delikátnu chuť. Mäsko je možné upiecť aj bez marinovania, odporúčame nájsť si čas pripraviť ho však deň vopred. Môžete ho aj variť, pečením však získa omáčka s mäsom výraznejšiu a unikátnejšiu chuť.

Yeme

Našou vášňou v YEME je nielen hľadať a vyberať pre vás tie najkvalitnejšie a najchutnejšie ingrediencie. Ale tiež ich používať a vychutnávať si. A tak vám prinášame naše vlastné recepty, ktoré sú gastrozážitkom v celom svojom prevedení. Od kvalitného zloženia, výberu až po ich prípravu, pretože na tomto celom to stojí.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(