Hovädzie na burgundský spôsob
zemiaky, cibuľa, cesnak, čerstvý tymian, petržlenová vňať, hnedé šampiňóny, hovädzie mäso, slanina, hovädzí vývar, maslo, mlieko, paradajkový pretlak, extra panenský olivový olej, bobkový list, soľ, červené víno
1 kg hovädzieho mäsa z Farmy Kuchyňa (zadné, plece)
400 g Poctivej údenej oravskej slaniny YEME
cibuľa
cesnak
čerstvý tymian
petržlenová vňať
Domáci hovädzí vývar Dlhohrejúce platne
250 g bio hnedých šampiňónov
paradajkový pretlak Dvory
bio extra panenský olivový olej
bio bobkový list Mill & Mortar
jemná morská soľ
červené víno Pinot Noir
0,8 kg farmárskych zemiakov
bio čerstvé plnotučné mlieko Zelený Klátov
alpské maslo Demeter
Deň vopred (nie je to nevyhnutné, môžete robiť aj v rovnaký deň)
Mäso nakrájajte na väčšie kocky, osoľte, pridajte hrsť červeného tymianu, 1 bio bobkový list, na malé kocky nakrájanú cibuľu a 3 veľké strúčiky cesnaku. Dajte do misy, zalejte fľašou červeného vína a premiešajte. Prikryte a nechajte cez noc marinovať v chladničke.
Nasledujúci deň
Rozpáľte rúru na 180 °C. Mäso vyberte z marinády, vyberte z nej bobkový list a tymian.
Na rozpálenej panvici s extra panenským olivovým olejom opečte mäso z oboch strán, až sa zatiahne. Odložte opečené kúsky mäsa na tanier. Na rovnakej panvici orestujte cibuľu a cesnak z marinády. Pridajte 2 lyžice paradajkového pretlaku. Zmiešajte a prilejte víno, povarte cca 1 - 2 minúty.
Mäso vložte do hlbokého hrnca, zalejte vínom s cibuľou, cesnakom a pretlakom. Pridajte čerstvý tymian, bobkový list a 450 ml hovädzieho vývaru, premiešajte. Vložte do rúry na cca 3 hod.
Sem-tam premiešajte. Akonáhle sa omáčka zredukuje, bude mať hustú konzistenciu.
Na samostatnej panvici orestujte dozlata anglickú slaninu nakrájanú na kocky. Na rovnakej panvici s tukom zo slaniny orestujte malé šampiňóny s čerstvým tymianom, pridajte trochu soli.
Umyte zemiaky, ošúpte ich, nakrájajte na kocky a vložte do osolenej vody, povarte na vyššom stupni cca 10 min. (v závislosti od zemiakov).
Dajte si zohriať 1 dcl bio plnotučného mlieka. Zemiaky sceďte, pretlačte na kašu, vložte do nich cca 20 g alpského masla, osoľte, premiešajte, nalejte zohriate mlieko a opäť premiešajte. Prikryte pokrievkou.
Servírujte zemiakovú kašu s burgundským hovädzím, na mäsko uložte šampiňóny so slaninkou a posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Francúzska klasika Beef bourguignon. Hovädzie mäso sa pomaly a dlho pečie v marináde. Vďaka tomu získa intenzívnu a delikátnu chuť. Mäsko je možné upiecť aj bez marinovania, odporúčame nájsť si čas pripraviť ho však deň vopred. Môžete ho aj variť, pečením však získa omáčka s mäsom výraznejšiu a unikátnejšiu chuť.