Pečený pstruh s čiernou šošovicou a citrusovou omáčkou

Pečený pstruh s čiernou šošovicou a citrusovou omáčkou

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 30 min.
Doba varenia 40 minút
ingrediencie:

pstruhy, citrón, čerstvý tymian, cibuľa, cesnak, batáty, petržlenová vňať, čerstvý koriander, zeleninový vývar, brokolica, čierna šošovica, extra panenský olivový olej, bobkový list, čierne korenie, oregano, soľ

4 celé dúhové pstruhy z Rybárstva Požehy
1 bio citrón
4 stonky tymianu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
800 g bio batátov, sladkých zemiakov
1 väčšia bio brokolica
900 ml Zeleninového vývaru Dlhohrejúce platne alebo vody
1 lyžica bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
250 g čiernej šošovice
1 bio bobkový list Mill & Mortar

6 lyžíc nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
2 lyžice nadrobno nasekaných lístkov koriandra
1 - 2 strúčiky cesnaku
20 - 30 ml (2 lyžice) bio citrónovej šťavy
150 ml bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
½ lyžičky bio sušeného oregana Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská jemná soľ

postup:

Šošovicu namočte cez noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju prepláchnite a dajte variť do osoleného zeleninového vývaru spolu s rozpolenou cibuľou, celými strúčikmi cesnaku a bio bobkovým listom. Uvarte domäkka, prilejte lyžicu bio extra panenského olivového oleja, ak treba, pridajte ďalší vývar alebo vodu. Časť uvarenej šošovice pomixujte s trochou vývaru a zahustite tým zvyšok šošovice. Chcete dosiahnuť konzistenciu hustej polievky. Ak treba, omáčku osoľte a okoreňte.

Sladké zemiaky nakrájajte na veľké kusy, premiešajte s olivovým olejom, soľou a mletým korením a upečte domäkka v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení udržujte teplé.

Pstruha umyte a osušte zvonku aj zvnútra, potrite ho bio extra panenským olivovým olejom a posypte soľou (aj brušnú dutinu). Do brušnej dutiny vložte popučené plátky bio citróna a pomrvené stonky tymiánu.

Vyhrejte rúru na 220 °C, nechajte v rúre vyhriať aj plech. Na rozpálený plech opatrne položte papier na pečenie a naň pstruhov hlavou vľavo. Vložte plech do rúry a ryby pečte cca 15 minút, podľa veľkosti. Mäso správne upečeného pstruha pôjde za krkom (kde je mäso najhrubšie) ľahko od kosti, vnútri však nebude suché. Môžete použiť aj kuchynský teplomer. Mäso za krkom (teplomer sa nedotýka kosti) bude mať teplotu cca 55 - 60°C. Ryby vyberte, preložte na iný plech alebo tanier a nechajte pár minút vychladnúť.

Omáčku pripravte premiešaním všetkých surovín.

Brokolicu rozoberte na ružičky a sparte v osolenej vriacej vode. Sceďte, premiešajte s lyžicou olivového oleja a osoľte.

Rybu podávajte so zeleninou, šošovicou, bylinkami a omáčkou.

Tipy:

- rybu, samozrejme, môžete grilovať na rozpálenom, dobre očistenom grile alebo grilovacej panvici,
- strukoviny odporúčam pred varením namáčať aspoň cez noc, zlepší to ich stráviteľnosť a výživovú hodnotu,
- sladké zemiaky v bio kvalite šúpať nemusíte,
- namiesto pstruha môžete použiť akúkoľvek veľkosťou porovnateľnú rybu, napr. morského vlka alebo pražmu, pri väčšej rybe upravte dĺžku pečenia.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(