Vianočná rybacia polievka

Vianočná rybacia polievka

Recept pre 6 - 8 osôb
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 3 hod.
ingrediencie:

pražma, kaprie podkovičky a filety, cibuľa žltá a červená, petržlen, zeler sedano, čerstvý ligurček, pór, kel, fenikel, cesnak, žltá paprika, čerstvý koriander, extra panenský olivový olej, zelená šošovica, polenta, pasírované paradajky (passata), sečuánske korenie, bobkový list, senovka grécka, kurkuma, sladká a štipľavá mletá paprika, harissa, za’atar, čierne korenie, rasca, soľ, biele víno

450 g ružovej pražmy
1 kg podkovičiek a filetov kapra rybničného z Rybárstva Požehy
1 veľká cibuľa
1 veľký petržlen
3 stonky bio zeleru sedano
čerstvá ligurčeková vňať
1 menší pór alebo cesnakové výlomky
3 listy bio kučeravého kelu
1 KL bio sečuánskeho korenia Mill & Mortar
3 bio bobkové listy Mill & Mortar
pár zrniečok senovky gréckej (alebo drsnoplodky rascovej)
jemná morská soľ
1 dcl bieleho suchého vína Rariga Sauvignon blanc

Polievka:
1 veľká červená cibuľa
1 menší pór
1 bio fenikel
5 strúčikov cesnaku
1 menšia žltá bio paprika
1 hrsť koriandrovej vňate Hausnatura
5 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
180 g bio zelenej šošovice
2 PL kukuričnej polenty Riso Margherita
300 g bio pasírovaných paradajok (passata) od Oliveri
1 KL bio kurkumy Mill & Mortar
1 ČL bio mletej sladkej červenej papriky Mill & Mortar
1 ČL údenej štipľavej mletej červenej papriky Mill & Mortar
1 KL bio harissy Mill & Mortar
1 ČL bio korenia Za‘atar Mill & Mortar
2 bio bobkové listy Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 KL rasce
jemná morská soľ

postup:

Vypitvané a očistené ryby umyjeme. Kapra môžeme naporciovať na menšie časti. Pripravíme si väčší 6 l hrniec.

Rybie mäso dáme do hrnca a necháme pomaly zovrieť, pozbierame sitkom alebo šumovačkou penu a pridáme do hrnca zeleninu, víno, bylinky a sečuánske korenie. Pár zrniek senovky gréckej a soľ, pridávame cca 15 min pre dovarením.

Varíme 2 a pol hodiny, aby bol vývar silnejší.

Vyberieme zeleninu a ryby scedíme, vývar odložíme a rybie mäso preberieme tak, aby v ňom nezostali žiadne kosti.

V hrnci na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, pór a fenikel na pásiky, tiež žltú papriku, premiešame a pridáme kurkumu, mletú papriku, harissu, udržujeme na nízkej teplote minútu, pridáme cesnak, premiešame a po minúte pridáme paradajkovú šťavu, prepláchnutú šošovicu, za‘atar, bobkové listy, rascu. Premiešame, aby sa chute spojili, privedieme k varu a vlejeme do hrnca rybí vývar.

Pridáme koriandrovú vňať a varíme cca 30 min. Šošovica by mala byť al dente.

Potom vmiešame do polievky pomaly polentu a vložíme rybie mäso, povaríme ešte 5 minút, ochutíme soľou (pozor, základný vývar je už slaný), príp. bio čiernym korením rozdrveným v mažiariku.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(