Vianočná kapustnica s klobásou

Vianočná kapustnica s klobásou

Recept pre 6 osôb
Doba prípravy 15 min.
Doba varenia 60 min.
ingrediencie:

tradičná kvasená kapusta, Vianočná klobása YEME, hovädzí vývar, smotana na šľahanie, maslo, sušené hríby, cesnak, pažítka, sušené slivky, bobkový list, čierne korenie, mletá sladká paprika, hladká múka, soľ

800 g tradičnej kvasenej kapusty
3 Vianočné klobásy YEME
450 ml hovädzieho vývaru Dlhohrejúce platne
250 ml bio smotany na šlahanie 33% Zelený Klátov
1 ČL alpského masla
30 g sušených hríbov
4 strúčiky cesnaku
Pažítka
2 – 3 bio sušené slivky Naturiq
2 bio bobkové listy Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
červená mletá sladká paprika Mill & Mortar
1 ČL hladkej múky Roľnícky mlym
jemná morská soľ

postup:

Naša Štedrovečerná kapustnica

V jednoduchosti je krása. Asi tak by som opísala túto kapustnicu. Recept mám od mojej Maminy a presne takto chutia naše milované Vianoce.

Ako prvé si pripravím hríby. Potrhám ich na menšie kusy, umyjem a nechám vo vode namočené aspoň 5 minút.

Kým hríby zmäknú, do veľkého hrnca nalejem cca 2 litre vody a priliala som aj 450 ml hovädzieho vývaru pre výraznejšiu chuť, ale nie je to nutné.

Do ešte studenej vody vložím klobásky, bobkový list, najemno nakrájané 3 strúčiky cesnaku, polovicu čajovej lyžičky mletej sladkej červenej papriky, trochu soli a korenie.

Následne premyjem už zmäknuté hríby pod tečúcou vodou a hodím ich do hrnca. Privediem do varu a nechám variť cca 30 minút.

Zatiaľ si nachystám kapustu. Ja preferujem kyslejšiu chuť kapustnice - preto ju nepremývam, ale šťavu z kapusty vytlačím a odložím bokom na dochucovanie. Odšťavenú kapustu nakrájam na drobnejšie kusy.

Po pol hodine varenia vyberiem klobásu, ktorú si nakrájam a vložím do hrnca pripravenú kapustu. Povarím cca 15 minút a následne do nej vložím aj nakrájanú klobásu.

Podľa chuti postupne prilievam aj kapustovú šťavu a tiež dochucujem soľou a korením, až kým dosiahne vytúženú chuť.

Takmer ku koncu varenia do hrnca hodím 2 - 3 sušené slivky, ktoré dodávajú sladkosť. Keď som s chuťou spokojná, pripravím si zápražku z masla a múky a vlejem do nej smotanu. Na slabom ohni privediem do jemného varu a cez sitko pridám do kapustnice.

Úplne na záver do hotovej kapustnice pretlačím jeden strúčik cesnaku, počkám par minút a môžem servírovať. Pre estetickejší zážitok kapustnicu na tanieri posypem pažítkou.

Dobrú chuť

Emma Drobná

„Milujem variť. Pre mňa je to forma terapie. Vo varení je totižto takmer okamžitý výsledok a to je to, čo ma na tom baví. Vytvárame z ničoho niečo za pár minút/Z pár surovín si dokážeme pripraviť fantastické jedlo a potešiť tým nielen seba, ale aj blízkych“ Milujem celý proces. Od nákupu v potravinách až po posledné sústo. Keď mám v hlave plno myšlienok a veľa povinností, práve varenie je niečo, pri čom úplne vypnem.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(