Vianočný kapor s majonézovým šalátom
4 väčšie podkovičky alebo filety kapra rybničného z Rybárstva Požehy
500 ml bio jemného kefíru 1,5 % Berchtesgadener Land
4 vajcia z voľného výbehu
300 ml Patrickovej majonézy
1 kg farmárskych zemiakov v šupke
2 mrkvy (cca 160 g)
2 menšie cibule
1 strúčik cesnaku
200 g bielej hladkej špaldovej múky PD Sokolce
200 g mandľovej blanšírovanej múky
500 - 1000 ml Klátovského panenského slnečnicového oleja bez vône
2 - 3 lyžičky bio belgickej horčice Bister
6 kusov uhoriek od Gazdov
100 g bio zeleného hrášku Almaverde
1 bio bobkový list Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1/2 lyžičky celej rasce
morská jemná soľ
Nálev:
80 ml jablčného octu Južné Sady
40 g kryštálového cukru
180 ml vody
Opláchnuté a vyčistené kúsky kapra naložte na hodinu až dve do kefíru ochuteného rozpučeným cesnakom, soľou a jemne pomrveným bio bobkovým listom. Udržujte v chladničke.
Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode s celou rascou a bio bobkovým listom. Sceďte ich, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kocky. Suroviny na nálev priveďte k varu a nechajte vychladnúť.
Mrkvu nakrájanú do veľkosti hrášku uvarte v slanej vriacej vode domäkka, ku koncu pridajte nakrájanú cibuľu a nakoniec hrášok. Zeleninu sceďte a schlaďte.
Zemiaky premiešajte so scedenou vychladnutou zeleninou, nakrájanou sterilizovanou uhorkou a nakrájanými uvarenými vajciami.
Do šalátu vmiešajte horčicu, majonézu, časť vychladnutého nálevu, soľ a bio mleté korenie. Šalát nechajte aspoň 2 hodiny postáť, najlepšie však cez noc. Následne, ak treba, ho opäť dochuťte soľou, nálevom alebo iba octom. Pred podávaním nechajte šalát aspoň hodinu postáť pri izbovej teplote.
Podkovičky z kapra vyberte z kefíru, neoplachujte a položte rovno do nádoby so zmesou špaldovej, mandľovej múky a soli. Obaľte kapra múkou, vytvorené hrudky sú žiaduce. Kapra vysmažte v oleji vyhriatom na 180 °C dozlatista, prípadne do preferovanej farby. Prebytočný olej odsajte kuchynskou papierovou utierkou a kapra ihneď podávajte.
Tipy:
- šalát odporúčame pred konzumáciou odležať a jesť takmer pri izbovej teplote, nie čerstvo vytiahnutý z chladničky,
- namiesto vlastného nálevu môžete použiť tradičný nálev z domácich sterilizovaných uhoriek,
- rybu obracajte opatrne, aby ste z nej nestrhli chrumkavý obal.