Vianočný kapor s majonézovým šalátom

Vianočný kapor s majonézovým šalátom

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 45 min.
Doba varenia 60 min.
ingrediencie:

4 väčšie podkovičky alebo filety kapra rybničného z Rybárstva Požehy
500 ml bio jemného kefíru 1,5 % Berchtesgadener Land
4 vajcia z voľného výbehu
300 ml Patrickovej majonézy
1 kg farmárskych zemiakov v šupke
2 mrkvy (cca 160 g)
2 menšie cibule
1 strúčik cesnaku
200 g bielej hladkej špaldovej múky PD Sokolce
200 g mandľovej blanšírovanej múky
500 - 1000 ml Klátovského panenského slnečnicového oleja bez vône
2 - 3 lyžičky bio belgickej horčice Bister
6 kusov uhoriek od Gazdov
100 g bio zeleného hrášku Almaverde
1 bio bobkový list Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1/2 lyžičky celej rasce
morská jemná soľ
Nálev:
80 ml jablčného octu Južné Sady
40 g kryštálového cukru
180 ml vody

postup:

Opláchnuté a vyčistené kúsky kapra naložte na hodinu až dve do kefíru ochuteného rozpučeným cesnakom, soľou a jemne pomrveným bio bobkovým listom. Udržujte v chladničke.

Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode s celou rascou a bio bobkovým listom. Sceďte ich, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kocky. Suroviny na nálev priveďte k varu a nechajte vychladnúť.

Mrkvu nakrájanú do veľkosti hrášku uvarte v slanej vriacej vode domäkka, ku koncu pridajte nakrájanú cibuľu a nakoniec hrášok. Zeleninu sceďte a schlaďte.

Zemiaky premiešajte so scedenou vychladnutou zeleninou, nakrájanou sterilizovanou uhorkou a nakrájanými uvarenými vajciami.

Do šalátu vmiešajte horčicu, majonézu, časť vychladnutého nálevu, soľ a bio mleté korenie. Šalát nechajte aspoň 2 hodiny postáť, najlepšie však cez noc. Následne, ak treba, ho opäť dochuťte soľou, nálevom alebo iba octom. Pred podávaním nechajte šalát aspoň hodinu postáť pri izbovej teplote.

Podkovičky z kapra vyberte z kefíru, neoplachujte a položte rovno do nádoby so zmesou špaldovej, mandľovej múky a soli. Obaľte kapra múkou, vytvorené hrudky sú žiaduce. Kapra vysmažte v oleji vyhriatom na 180 °C dozlatista, prípadne do preferovanej farby. Prebytočný olej odsajte kuchynskou papierovou utierkou a kapra ihneď podávajte.

Tipy:

Tipy:
- šalát odporúčame pred konzumáciou odležať a jesť takmer pri izbovej teplote, nie čerstvo vytiahnutý z chladničky,
- namiesto vlastného nálevu môžete použiť tradičný nálev z domácich sterilizovaných uhoriek,
- rybu obracajte opatrne, aby ste z nej nestrhli chrumkavý obal.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(