Kačacie prsia s chrumkavou cibuľou a zemiakovou kašou
zemiaky, červená cibuľa, šalát, černice, kačacie prsia, maslo, mlieko, balzamikový ocot, soľ
1 kg kačacích pŕs
0,8 kg farmárskych zemiakov
červená cibuľa
125 g bio šalátu valerián Barducca
černice
20 g alpského masla Demeter
1 dcl bio čerstvého plnotučného mlieka Zelený Klátov
Aceto Balsamico di Modena Beatrice IGP 8-ročný zn. Leonardi
Maldon soľ
morská soľ
Rozpáľte rúru na 180 °C. Kačacie prsia priečne po koži narežte, aby vytvorila pekný tvar. Veľkú červenú cibuľu rozpoľte a pokrájajte na krúžky.
Rozpáľte panvicu na najsilnejší stupeň a vložte do nej kačacie prsia najskôr kožou dole, aby pustili tuk a posoľte ich. Nechajte ich opekať cca 3 – 4 minúty, otočte na opačnú stranu tiež na rovnaký čas a vzápätí vložte na tuk nakrájanú červenú cibuľu. Použite takú panvicu, ktorá môže ísť aj do rúry (príp. preložte kačacie prsia na pekáč) a bude mať ešte cca 2 cm voľného miesta po okrajoch, aby sa tam zmestila cibuľa, ktorá sa bude opekať chvíľu s prsiami. Posoľte.
Akonáhle sú kačacie prsia sprudka opečené z oboch strán, vložte ich do vyhriatej rúry na na 180 °C 18 minút spolu s cibuľkou.
Umyte zemiaky, ošúpte ich, nakrájajte na kocky a vložte do osolenej vody, povarte na vyššom stupni cca 10 min. (v závislosti od zemiakov).
Dajte si zohriať 1 dcl bio plnotučného mlieka. Zemiaky sceďte, pretlačte na kašu, vložte do nich cca 20 g alpského masla, osoľte, premiešajte, nalejte zohriate mlieko a opäť premiešajte. Prikryte pokrievkou.
Kačacie prsia pokrájajte na cca 2 cm kúsky, posypte ich Maldon soľou, servírujte ich so zemiakovou kašou, praženou cibuľkou a prelejte ich s cibuľkou balzamikovým octom, čím získajú úžasnú chuť ako celok.
Skvelo ich chuť ešte vyzdvihnete pridaním čerstvých černíc a jemným bio šalátom valerián.