Syrová fazuľa
cibuľa, cesnak, čerstvý kôpor, feta syr, domáci kváskový peceň YEME, fazuľa Borlotti, extra panenský olivový olej, sušené oregano, sušené čili, soľ
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
viazanička čerstvého kôpru
300 g syra Feta DOP
domáci kváskový peceň YEME
250 g bio fazule Borlotti zn. Gradassi
3 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ČL bio sušeného oregana Mill & Mortar
sušené čili
jemná morská soľ
voda
Fazuľu deň vopred (min. 8 hodín) namočíme do vody.
Namočenú fazuľu scedíme, prepláchneme, zalejeme dostatočným množstvom čerstvej vody a varíme do zmäknutia (cca 40 - 50 minút).
Fazuľa by sa nemala rozpadávať, ani zostať tvrdá. Scedíme.
V polievkovom hrnci ohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme najemno pokrájanú cibuľu a pomaly opekáme a miešame.
Po 6 minútach pridáme aj nasekaný alebo pretlačený cesnak, štipku sušeného oregana a posekaný čerstvý kôpor. V miešaní pokračujeme ďalšie 2 minúty.
Do hrnca vložíme aj uvarenú a scedenú fazuľu. Všetko zalejeme vriacou vodou (400 ml) a už len krátko prevaríme (5 minút).
Na záver do hrnca pridáme nastrúhaný syr feta. Miešame, až kým sa syr celkom neroztopí a hustá polievka nezíska krémovú konzistenciu. Až potom podľa potreby dochutíme soľou. Jednotlivé porcie ozdobíme sušeným čili a kúskami čerstvého kôpru.
Podávame s čerstvým domácim kváskovým chlebom YEME.
Hustá fazuľová polievka konzistenciou skôr pripomína prívarok, takže je využiteľná aj ako krémová príloha. Keď namiesto chleba pridáte aj langoš alebo pitu, sýta porcia ihneď poslúži ako hlavný chod. Ak použijete konzervovanú fazuľu, celá príprava zaberie len štvrťhodinu.