Sviečková na smotane

Sviečková na smotane

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 30 min.
Doba varenia 2 - 3 hodiny
ingrediencie:

mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak, citrón, falošná sviečková, údená oravská slanina, hovädzí vývar, smotana na šľahanie, knedľa, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, borievka, brusnicový džem, trstinový cukor, soľ

1 kg hovädzej falošnej sviečkovej zo stehna Farma Kuchyňa
80 g Poctivej údenej oravskej slaniny YEME
3 hrsti koreňovej zeleniny: mrkva, petržlen, zeler
2 menšie mrkvy na špikovanie
2 väčšie cibule
4 strúčiky cesnaku
bio citrón
2 ks Domáceho hovädzieho vývaru 450 ml Dlhohrejúce platne
180 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
6 guličiek bio čierneho korenia Mill & Mortar
3 guličky nového korenia
2 bio bobkové listy Mill & Mortar
2 guličky borievky
svetlý trstinový cukor
morská jemná soľ

Brusnicový džem Votabo
2 Skutočne parené knedle YEME 450 g

postup:

Slaninu vložte aspoň na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nelámala. Potom ju nakrájajte na dlhšie pásiky. Mrkvu na špikovanie očistite a nakrájajte na rovnako veľké pásiky.

Mäso našpikujte stuhnutou slaninou a mrkvou (mäso narežte dlhým nožom v smere svalových vlákien a do otvorov vsuňte pásy slaniny a mrkvy).

V hlbšom hrnci pomaly vytopte ďalšie kúsky slaniny a kožu, vyberte ju a na tuku sprudka opečte riadne osolené a okorenené mäso zo všetkých strán. Vytiahnite ho z hrnca a vo výpeku z mäsa dôkladne orestujte cibuľu a koreňovú zeleninu. Nakoniec pridajte celé strúčiky cesnaku. Dohneda opečená koreňová zelenina (nie spálená) vytvorí základ pre výraznú omáčku.

Do hrnca vložte čierne a nové korenie, bobkový list a borievku, pridajte aj orestované mäso spolu s vytečenou šťavou a prilejte horúci hovädzí vývar alebo vodu. Neprilievajte príliš veľa, mohli by ste skončiť s redšou a chuťovo nevýraznou omáčkou, ktorú by bolo treba dodatočne redukovať varením.

Hrniec riadne uzavrite (napr. aj pomocou papiera a hliníkovej fólie) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 140 °C alebo na nízky plameň na sporák na 2 až 3 hodiny, pokiaľ mäso nebude mäkké, no stále si bude držať svoj tvar.

Mäso nechajte čiastočne vychladnúť v tekutine, potom ho spolu s bobkovým listom a korením z hrnca vyberte. Tekutinu spolu so zeleninou prepasírujte cez husté sitko, prípadne ju, pre jemnejšiu štruktúru omáčky, dokrémova pomixujte mixérom.

Ak je omáčka príliš riedka, zredukujte ju varením, ak príliš hustá, dolejte vývar alebo vodu. Prilejte do nej smotanu na šľahanie, prevarte ju a dochuťte soľou, citrónovou šťavou a ak treba, trochou cukru.

Mäso podávajte nakrájané na plátky spolu s omáčkou, knedľou, ďalším citrónom a brusnicovým džemom.

Tipy:

- sviečková na smotane má toľko podôb a receptov, koľko je kuchárov. Myslím si však, že podstatnejšie, ako boj o originalitu receptu je to, že si vychutnávame jedlá spolu s najbližšími,
- Omáčku môžete okrem zeleniny zahustiť napríklad aj zemiakom uduseným spolu s mäsom,
- Toto jedlo sa dá pripraviť za dve hodiny alebo pokojne aj dva dni. Koľko hodín máte na varenie vy? Ak máte:
2 hodiny: vykonajte všetko podľa receptu, no varte v tlakovom hrnci. Mäso bude za 90 minút hotové.
4 hodiny: postupujte podľa receptu.
viac ako 6 hodín: zeleninu nakrájajte, mäso našpikujte a všetko spolu riadne posoľte a udržujte v chlade niekoľko hodín. Občasne premiešajte. Potom pokračujte podľa receptu, predtým však mäso osušte papierovou utierkou a ďalej už nesoľte, iba ak to bude vyžadovať chuť omáčky.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(