Pečený pstruh s rozmarínovými zemiakmi
zemiaky, čerstvý rozmarín a tymian, citróny, cesnak, šalát mix, cherry paradajky, uhorka hadovka, petržlenová vňať, pstruhy, extra panenský olivový olej, balzamikový ocot, soľ
1 kg dúhových pstruhov Požehy = 4 kusy
1 kg farmárskych zemiakov
čerstvý rozmarín
čerstvý tymian
bio citróny
2 strúčiky cesnaku
125 g bio šalátu mix Barduca
250 g cherry paradajok Podhájska
1 uhorka hadovka Hilight Sľažany
petržlenová vňať
1 dcl bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
2 PL Aceto Balsamico Orlando IGP 4-ročný 250 ml Leonardi
morská soľ
Rozpáľte rúru na 220 °C. Umyte zemiaky, osušte papierovou utierkou a ošúpte. Nakrájajte ich na tenké krúžky. Poukladajte do okrúhlej formy, posoľte (ideálne aj hrubozrnnou soľou), uložte na zemiaky rozmarín vcelku (množstvo podľa chuti) a prelejte extra panenským olivovým olejom. Vložte do vyhriatej rúry na cca 30 minút.
Umyte pstruhy, osušte papierovou utierkou. Nakrájajte si bio citrón na krúžky, cesnak na plátky. Pripravte si plech a naň umiestnite papier na pečenie. Vložte dovnútra pstruhov nakrájaný citrón, cesnak, čerstvý rozmarín a tymian, posoľte, prelejte extra panenským olivovým olejom a dajte piecť súčasne so zemiakmi na cca 15 min. do rúry pod zemiaky (v závislosti od veľkosti pstruhov, čím menej, tým lepšie a ryba nebude vysušená).
Umyte šalát a odstreďte. Do misy vložte šalát, nakrájanú uhorku na kolieska, cherry paradajky. Osoľte, prelejte olivovým olejom a balzamikovým octom.
Servírujte na tanieri pstruha s citrónom, prípade pstruhy prelejte citrónovou šťavou a posypte petržlenovou vňaťou.
- Pstruha môžete alternovať akoukoľvek inou rybou vcelku – pražmou, morským vlkom...
- Zemiaky nechajte jemne pripiecť, aby boli príjemne chrumkavé.
- Citrón na preliate ryby by mal byť izbovej teploty, aby ryba nezostala po upečení studená