Tekvicové risotto
hokaido tekvica, šalotka, petržlenová vňať, ryža Arborio, extra panenský olivový olej, Parmigiano Reggiano, maslo, čierne korenie, muškátový orech, soľ, suché biele víno
1,1 kg hokaido tekvice
1 šalotka
2 PL petržlenovej vňate
1 chilli paprička
250 g ryže Arborio od Tenuta Margherita
4 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
40 g Parmigiano Reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
20 g alpského masla Demeter
bio čierne korenie Mill & Mortar
½ bio muškátového orieška Mill & Mortar
jemná morská soľ
biele suché víno 100 ml Tramín červený Domin & Kušický
Umytú a jadierok zbavenú tekvicu pokrájame na malé kocky, zmiešame s extra panenským olivovým olejom (2 PL), nastrúhaným muškátovým orieškom, štipkou čierneho korenia a lyžičkou soli. Rozmiestnime na plechu a pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C v režime s horúcim vzduchom.
Po upečení odoberieme štvrtinu upečenej tekvice, ktorú v hrnci zalejeme vriacou vodou (500 ml), rozmixujeme a na veľmi slabom plameni udržiavame horúcu. Zvyšok tekvice odložíme.
V panvici alebo v hrnci na zvyšku olivového oleja (2 PL) opečieme najemno pokrájanú šalotku. Po 5 minútach pridáme ryžu a miešame 2 minúty, aby sa ryža dostatočne ohriala. Podlejeme vínom (100 ml) a miešame, kým ryža nevsiakne všetku tekutinu.
Postupne prilievame horúci tekvicový krém a v miešaní pokračujeme ďalších 16 - 20 minút. Tekutinu prilievame po naberačkách, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Pred poslednou naberačkou primiešame do hrnca aj kúsky pečenej tekvice (pár kúskov odložíme na dekoráciu) a za hrsť petržlenovej vňate. V prípade potreby môžeme ešte pridať naberačku vriacej vody.
Odstavíme od tepelného zdroja, pridáme maslo (20 g) a polovicu strúhaného parmezánu (20 g). Podľa potreby na záver osolíme. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
Jednotlivé porcie posypeme zvyškom strúhaného parmezánu a kúskami pečenej tekvice.
Tekvicové risotto vás ihneď zaujme výraznou farbou a jemnou, sladšou chuťou. Neváhajte do základu pridať aj chilli alebo iné pikantnejšie zložky. Tekvicový krém môžeme v prípade potreby v závere prilievania ešte zriediť horúcou vodou.