Sushi

Sushi

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 90 min.
ingrediencie:

avokádo Hass, mrkva, uhorka, pažítka, atlantický škótsky losos, žltoplutvý tuniak Sashimi, sushi ryža Calrose Misori, riasy Nori, ocot z hnedej ryže, japonská majonéza Kenko, sójová omáčka Premium, Sriracha, wasabi pasta, nakladaný zázvor, trstinový cukor, soľ

Sushi ryža:
500 g sushi ryže Calrose Misori
80 ml octu z hnedej ryže
3 PL trstinový cukor
1 ½ ČL jemnej morskej soli

Sushi príprava:
sushi ryža
sushi riasy Nori
200 g atlantického škótskeho lososa
200 g žltoplutvého tuniaka Sashimi
2 zrelé avokáda Hass
2 mrkvy
1 uhorka hadovka Hilight
pažítka
japonská majonéza Kenko
sójová omáčka Premium
Sriracha
wasabi pasta
nakladaný zázvor

postup:

Sushi ryža
Ako prvé je treba pripraviť si ryžu a to ideálne deň vopred, aby stihla vychladnúť.
Veľmi dôležité je ryžu dôkladne premyť. Ryžu nasypem do jemného cedidla a umývam pod studenou vodou, až kým je voda čistá a priezračná.
Uvarím ryžu. Do hrnca nasypem ryžu a dolejem vodou približne 2 cm nad hladinu ryže. Ryžu varím cca 20 minút - môže byť jemne prevarená. Po odstavení ju nechám ešte 10 minút pod pokrievkou.
Pripravím sushi ocot. Kým sa varí ryža, do malého hrnca pridám ocot, cukor a soľ a miešam na slabom ohni, kým sa cukor celkom rozpustí.
Ochutím ryžu. Na hotovú ryžu rovnomerne nalejem sushi ocot a silikónovou vareškou opatrne ryžu akoby krájam a prekladám na seba, kým je celá ryža rovnomerne ochutená. Nemiešam ju klasicky, aby sa nepomačkala.
Chladenie ryže. Ryžu pokryjem navlhčenou kuchynskou handrou tak, aby sa dotýkala samotnej ryže po celej ploche. Toto mi zaručí, že ryža cez noc nevyschne.


Sushi príprava
Ako prvé si nakrájam zeleninu na jemné a podlhovasté časti. Rybu krájam na hrubšie podlhovasté kusy a odložím si ich bokom tak, aby boli stále v dosahu.
Taktiež si pripravím nádobu so studenou vodou, v ktorej si ruky budem namáčať, aby sa mi na ne nelepila ryža.
Na to, aby nám sushi držalo pokope, potrebujeme sushi bambusovú podložku a sushi riasy Nori.

1. Na podložku si položím Nori - najdlhšia strana riasy smerok ku mne a lesklou časťou nadol. Jemne, naozaj jemne prstami riasu navlhčím. Následne si ruky opať navlhčím vo vode, aby sa mi na ne ryža nenalepila, rovnomerne a na tenko ju rozložím po riase a vynechám posledné 3 cm.
2. Na ryžu cca do polovice výplne naskladajte nakrájané suroviny. Samotná výplň je na vás a na tom, čo preferujete. Ja som použila aj fantastického tuniaka a lososa, ale okrem toho aj veľa zeleniny a rôzne omáčky. Suroviny môžete pokojne miešať spolu, ako sa vám páči. V rolkách robí výbornú chuť aj japonská majonéza. Ja som ju zmiešala s pálivou omáčkou Sriracha, ale môže byť použitá aj samotná.
3. Keď som s výplňou hotová, pozdvihnem bambusovú podložku a pomaly akoby výplň zamotávam dnu. Pomáhajte si prstami z vonkajšej strany, aby rolka bola dostatočne pevná a nerozpadla sa pri krájaní. Posledné centimetre riasy, na ktorej sa nenachádza ryža, navlhčite vodou, aby sa riasa na seba nalepila a dorolujte až ku koncu.
4. Rolky najkrájajte na 6 - 8 kúskov tak, aby držali pokope (zavisí aj od hrúbky).
5. Podávajte s wasabi, sójovou omáčkou, nakladaným zázvorom a prípadne wakame šalátom.

Na záver len nezabudnite na paličky
Dobrú chuť alebo po japonsky - ITADAKIMASU! :)

Emma Drobná

„Milujem variť. Pre mňa je to forma terapie. Vo varení je totižto takmer okamžitý výsledok a to je to, čo ma na tom baví. Vytvárame z ničoho niečo za pár minút/Z pár surovín si dokážeme pripraviť fantastické jedlo a potešiť tým nielen seba, ale aj blízkych“ Milujem celý proces. Od nákupu v potravinách až po posledné sústo. Keď mám v hlave plno myšlienok a veľa povinností, práve varenie je niečo, pri čom úplne vypnem.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(