Bio pražma so sicílskym citrusovým šalátom

Bio pražma so sicílskym citrusovým šalátom

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 40 min.
ingrediencie:

fenikel, pomaranče, cibuľa, citrón, cesnak, čerstvá mäta a bazalka, bio pražma kráľovská, extra panenský olivový olej, olivy Leccino, čierne celé korenie, štvorfarebné celé korenie, granulovaná soľ, morská soľ, biele víno

2 bio Pražmy kráľovské
1 ks citrón
4 strúčiky cesnaku
za hrsť z mixu bazaliek Hausnatura
1 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
granulovaná kuchynská soľ grano Sal de Ibiza
štvorfarebné celé korenie
1 dcl bieleho suchého vína

Sicílsky šalát:
2 veľké bio fenikle
2 pomaranče Navelate
1 veľká červená cibuľa
hrsť čerstvej mäty
100 g olív Leccino v slanom náleve
3 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná morská soľ

postup:

Očistené bio pražmy opláchneme pod tečúcou vodou z vonka aj zvnútra, do bruška pražmy vložíme cesnak, štvrtku ošúpaného citróna, bylinky, troška hrubozrnnej soli a pár guličiek korenia.

Položíme na plech (najlepšie keramický pekáč), podlejeme vínom alebo vodou, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 35 - 40 min. v rúre na 180 °C.

Kým sa pražmy pečú, pripravíme si sicílsky šalát. Fenikel umyjeme, odkrojíme vrch s vňaťou (vňať nevyhadzujeme, použijeme ju do šalátu), prekrojíme pozdĺžne na polovicu a krájame na tenké polmesiačiky. Pomaranč ošúpeme, aj bielu časť šupky a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame tiež na plátky, premiešame spolu v miske s pomarančom a feniklom. Pridáme odkvapkané olivy (môžete použiť s kôstkou aj bez kôstky, ako vám vyhovuje, ja používam s kôstkou), extra panenský olivový olej, soľ, rozdrvené korenie z mažiarika a premiešame lyžicou.

Na záver ozdobíme vňaťou z fenikla a lístkami mäty.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(