Zapekané lasagne s morčacím mäsom
špenát, cibuľa, cesnak, chilli, vykostené kuracie stehná, čerstvé vaječné lasagne, kurací vývar, Ciliegina di Mozzarella, Parmigiano reggiano, smotana na šľahanie, extra panenský olivový olej, korenie Happy roots, čierne korenie, soľ
1 kg vykostených morčacích stehien TOP-Farm
2 balenia čerstvých vaječných cestovín Lasagne Michelis
450 ml Domáceho kuracieho vývaru Dlhohrejúce platne
2 balenia Ciliegina di Mozzarella 250 g
100 g Parmigiano reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
100 - 200 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený klátov
1 balenie bio baby špenátu Barduca (125 g)
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
chilli papričky podľa chuti
bio extra panenský olivový olej Terre Francescane
1 ČL zmesi korenia bio Happy roots Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská soľ
Na podávanie, napr.:
zmes klíčkov
miešaný zelený šalát
cherry paradajky
chilli papričky
mix čerstvej bazalky Hausnatura
Ciliegina di Mozzarella
Nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji do sklovita, pridajte cesnak a nakoniec aj zmes bio korenia Happy roots. Všetko spolu zhruba ďalšiu minútu orestujte.
Pridajte mäso, ktoré najskôr zomeľte a za pravidelného občasného miešania ho restujte, pokiaľ nebude úplne prepečené (teda žiadne červené časti). Podlejte mäso vývarom alebo vodou (nemusí byť celé prikryté), dochuťte soľou, bio čiernym korením rozdrveným v mažiariku a pomaly duste asi hodinu.
Hrniec odkryte, ak treba, doplňte vývar alebo vodu, prípadne omáčku povarte na zredukovanie množstva tekutiny. Plnka na lasagne má mať redšiu omáčkovú konzistenciu. Prilejte smotanu na šľahanie, omáčku ešte zohrejte, odstavte, dochuťte strúhaným parmezánom a, ak treba, ďalším pretlačeným cesnakom, soľou a bio čiernym korením. Ak máte radi ostrejšie omáčky, pridajte čerstvé chilli.
Na dno zapekacej nádoby alebo plechu o rozmere asi 35 x 25 cm rozložte tenkú vrstvu omáčky a zakryte plátmi cestovín. Ak veľkostne presne nesedia, pokojne ich orežte a odrezky použite na ďalšie vrstvenie. Navrch rozložte vrstvu mäsa, potrhané kúsky syra mozzarella, pár listov baby špenátu a ďalšiu vrstvu cestovín. Takto pokračujte vo vrstvení, pokiaľ neminiete všetko mäso. Na poslednú vrstvu použite iba mäso, lasagne zalejte trochou vývaru (asi 100 ml) alebo vody, nádobu prikryte vekom alebo napr. papierom na pečenie a hliníkovou fóliou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na zhruba 45 minút.
Lasagne odkryte, posypte ďalším potrhaným syrom a parmezánom a nechajte zapiecť v rúre s horným grilom na teplote 220 °C.
Pred krájaním nechajte lasagne aspoň 20 minút odstáť.
- lasagne podávajte napr. s klíčkami, zeleným šalátom so špenátom, chilli papričkami, šalátom so syrom mozzarella, cherry paradajkami a čerstvou bazalkou,
- omáčku môžete pripraviť aj v paradajkovej verzii. Použite napr. mleté hovädzie mäso, namiesto väčšiny vývaru alebo vody použite paradajkový pretlak, nepoužívajte smotanu a omáčku jemne doslaďte medom alebo cukrom,
- lasagne môžu pozostávať z 3 - 5 vrstiev cestovín, podľa vašich preferencií,
- zmes bio korenia Happy roots sa skladá z cesnaku, rozmarínu, oregana, saturejky, tymiánu, bazalky, sezamu a feferóniek. Stavané presne pre naše lasagne,