Koláč s jablkami a javorovým sirupom
jablká, bio citrón, slobodné vajíčka, žervé, javorový sirup, hladká múka, sultánky, extra panenský olivový olej, trstinový cukor, vanilkový struk, škorica, kypriaci prášok, sóda, soľ
3 veľké jablká
bio citrón
2 Slobodné vajíčka z voľného výbehu
280 g hladkej múky (pšeničnej Roľnícky mlyn alebo špaldovej PD Sokolce)
60 g bio sultánok – hrozienok raw Premium Naturiq
120 ml extra panenského olivového oleja Terre Francescane
120 g trstinového cukru
bio vanilkový bourbon struk
½ ČL bio škorice Ananda‘s Mill & Mortar
½ ČL bio kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny Doves Farm
¼ ČL jemnej kuchynskej soli
50 ml vody
Krém:
bio žervé natur Zelený Klátov
80 ml bio javorového sirupu stupeň C
Rozohrejte rúru na 180 °C.
Sultánky nechajte zovrieť v horúcej vode, odstavte a nechajte vychladnúť.
Pripravte si zatiaľ ďalšie ingrediencie - ošúpte jablká a pokrájajte ich na menšie kocky. Nastrúhajte si z celého bio citróna kôru. Oddeľte do 2 misiek žĺtka a bielka. Preosejte múku. Ideálne keramický pekáč s priemerom 26 alebo 28 cm vytrite maslom a posypte múkou.
V mixéri alebo ručným elektrickým šľahačom vyšľahajte extra panenský olivový olej s trstinovým cukrom. Pridajte vanilku z polovice struku, 2 žĺtka.
Po chvíli zapracujte do cesta suché ingrediencie - preosiatu múku, škoricu, kypriaci prášok, sódu bikarbonu, soľ. Len krátko už ručne vymiešajte.
Opäť ručne vmiešajte kocky jabĺk, sultánky, bio citrónovú kôru.
Vyšľahajte bielka dotuha a zľahka ich zmiešajte s cestom, len nakrátko, aby sa doň nedostal vzduch.
Po spojení ingrediencií hmotu umiestnite na pekáč a dajte piecť do rúry na 180 °C zhruba na 35 min.
Až koláč úplne vychladne, pripravte si žervé, metličkou doňho vmiešajte bio javorový sirup do hladka a na vychladnutý pekáč nalejte liatu zmes.
Použite múku podľa svojich preferencií, výborne v ňom funguje pšeničná aj špaldová hladká múka samostatne, príp. mix oboch.
Koláč posypte podľa chutí buď pekanovými alebo vlašskými orechmi.