Lečo s halloumi
sladké papriky, paradajky, baklažán, cibuľa, cesnak, čili paprička, syr halloumi, extra panenský olivový olej, údená sladká červená paprika, kurkuma, oregano, čierne korenie, soľ
4 sladké papriky
2 strapcové paradajky
1 bio baklažán
1 žltá cibuľa
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 ks chilli papričky
syr halloumi 225 g
4 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL bio údená sladká červená paprika Mill & Mortar
1 PL bio kurkumy Mill & Mortar
1 ČL bio čierneho korenia Mill & Mortar
1 ČL bio oregano Mill & Mortar
soľ Fleur de Sel Sal de Ibiza
V hlbšom hrnci na ohriatom olivovom oleji do zlatista opečieme nadrobno pokrájané cibule. Po 8 minútach pridáme posekanú chilli papričku, pokrájaný baklažán, lyžičku čierneho korenia čerstvo podrveného v mažiariku, sušeného oregana a papriky pokrájané na menšie kúsky. Opekáme ešte 5 - 6 minút.
Do základu pridáme pretlačený cesnak. Poprášime lyžicou kurkumy, mletej údenej papriky a dôkladne premiešame. Pridáme pokrájané paradajky, lyžičku soli, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni dusíme 20 - 25 minút. Občas premiešame. Po dovarení necháme ešte aspoň štvrťhodinu postáť.
Syr halloumi pokrájame na väčšie kocky a nasucho krátko opekáme na panvici, kým nezíska farbu.
Lečo podávame v hlbokom tanieri s porciou grilovaného syra, poliate extra panenským olivovým olejom, s bylinkami a čerstvým pečivom.
Lečo nemá pravidlá, pridajte sezónne kúsky a bylinkami nešetrite! V závere varenia môžete do leča primiešať vajcia a krátko prevariť.