Grilované tenké klobásky s avokádovou majonézou
Klobásky YEME, avokádo, cuketa, baklažán, žltá a červená paprika, zemiaky, červená cibuľa, jalapeño, limeta, chilli, majonéza, petržlenová vňať, bazalka, extra panenský olivový olej, čierne korenie, bobkový list, soľ
2 bio cukety
1 bio baklažán
1 žltá paprika kalifornia
1 bio červená paprika
600 g zemiakov v šupke
1 červená bio cibuľa
2 čerstvé papriky jalapeño
hrsť petržlenovej vňate
5 lístkov bazalky mix Hausnatura
8 - 12 tenkých surových klobások na gril YEME - Norimberská, Pikantná, Klobáska so syrom, Hovädzia
bio extra panenský olivový olej Terre Francescane
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
1 bio bobkový list Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
Avokádová majonéza:
1 zrelé avokádo Hass
šťava z 1 limety
čerstvé chilli papričky podľa chuti
50 g Patrickovej majonézy
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
bio čierne korenie Mill & Mortar
voda podľa potreby
Bio cuketu a bio baklažán nakrájajte na priečne plátky pod uhlom, hrubé asi pol mm. Farebnú papriku a bio červenú cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, čerstvé jalapeño rozkrojte na polovicu. Ak je baklažán horkejší, osoľte ho a po 20 min. osušte papierovou utierkou.
Zemiaky očistite a uvarte v osolenej vode s bobkovým listom domäkka. Sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
Rozohrejte gril na najvyššiu teplotu. Ak používate uhlie alebo brikety, pripravte gril na priame grilovanie (grilovať budete priamo nad žeravím uhlím). Vyčistite rozpálenú mriežku grilu, potrite ju olejom (napr. pomocou papierovej kuchynskej utierky).
Plátky zeleniny premiešajte s olivovým olejom, soľou a bio čiernym korením čerstvo rozdrvenom v mažiariku. Postupne ich z oboch strán ugrilujte na mriežke, cuketu, jalapeño, cibuľu a papriku mierne dochrumkava, baklažán domäkka. Ugrilovanú zeleninu spolu premiešajte a, ak treba, dochuťte extra panenským olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
Klobásky premiešajte s olivovým olejom a postupne ugrilujte nad žeravým uhlím. Spolu to môže trvať asi 2 - 3 minúty na jednu klobásku, keďže tie sú veľmi tenké. Odložte ich bokom a nechajte chvíľu oddýchnuť.
Uvarené a mierne vychladnuté zemiaky rozpoľte a v panvici orestujte na masle. Dochuťte soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na omáčku rozmixujte všetky suroviny tyčovým mixérom, ak chcete, pridajte mleté chilli.
Klobásky podávajte so zemiakmi, avokádovou omáčkou, grilovanou zeleninou, čerstvou bazalkou a chrumkavým šalátom.
- ak je pre vás trávenie farebnej papriky náročné, môže pomôcť časť alebo väčšinu z nej ošúpať škrabkou na zeleninu,
- ideálna vnútorná teplota ugrilovaných klobások je maximálne 68 - 70 °C. Zachovajú si tak svoju výnimočnú šťavnatosť,
- ak používate uhlie alebo brikety, nechajte ich v zapaľovacom komíne rozohriať dobiela. Negrilujte na horiacom, ale na tlejúcom uhlí.