Linguine s mäsovým ragú
mleté teľacie mäso, mrkva, šalotka, cesnak, Parmiggiano Reggiano, zeleninový vývar, cestoviny Linguine, extra panenský olivový olej, paradajkový pretlak, čierne korenie, soľ, biele víno
700 g mletého teľacieho mäsa z Farmy Kuchyňa – napr. plece bez kosti, príp. krk bez kosti
3 mrkvy (200 g)
100 g bio zeleru Sedano
2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
450 ml domáceho zeleninového vývaru Dlhohrejúce platne
Parmigiano reggiano DOP zrejúci 24 mesiacov
cestoviny Linguine germe Morelli
1 dcl bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
paradajkový pretlak Dvory
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
čierne korenie podľa potreby
1,5 dcl suchého bieleho vína, napr. Sauvignon
Teľacie mäso si nechajte pomlieť priamo v akomkoľvek obchode YEME na mäsovom pulte. Použiť môžete teľacie plece bez kosti alebo stehno.
Mrkvu, cesnak a šalotku ošúpte a nadrobno nakrájajte. Zeler Sedano nakrájajte na tenké plátky.
Na väčšej panvici/v nepriľnavom hrnci zohrejte 6 PL extra panenského olivového oleja, vsypte šalotku, po chvíli aj cesnak, mrkvu a zeler a opečte dozlatista.
Pridajte mleté mäso a restujte na strednej teplote, až kým sa vyparí šťava (cca 10 – 15 min.).
Do ragú nalejte biele víno a 100 ml paradajkového pretlaku (ak máte radi intenzívnejšiu paradajkovú omáčku, aj celý objem 200 ml), osoľte podľa potreby, premiešajte a nalejte celý domáci zeleninový vývar, aby bolo mäso ponorené. Prikryte pokrievkou a varte na nižšom stupni zhruba 30 minút, aby bolo mäsko prepečené a šťavnaté.
V ďalšom hrnci priveďte vodu k varu, osoľte ju (1 PL soli na 3 l vody) a nasypte cestoviny.
Uvarte ich podľa návodu na obale al dente. Cestoviny zlejte.
Po uvarení cestoviny prelejte olivovým olejom, premiešajte s ragú. Servírujte na tanieri s postrúhaným parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ragú chutí najlepšie na druhý deň.
Mleté teľacie mäso je možné vymeniť za akékoľvek iné mleté: hovädzie (kombinuje sa s červeným vínom), bravčové, prípadne mix hovädzieho a bravčového.
Ragú chutí výborne s rôznymi cestovinami, špagetami aj s penne.
Cestoviny s ragú chutia výborne, ak ich prelejete čerstvo praženým hnedým maslom.