Marhuľový koláč
Marhule, citrón, mascarpone, smotana na šľahanie, Slobodné vajíčka, špaldová hladká biela múka, vanilkový prášok, extra panenský olivový olej, trstinový kryštálový cukor, trstinový práškový cukor, kypriaci prášok
500 g slovenských marhúľ
1 bio citrón
250 g mascarpone Alto Adige
200 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
2 ks Slobodných vajíčok
90 g špaldovej hladkej bielej múky PD Sokolce
1 ČL bio vanilkového prášku Mill & Mortar
2 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
90 g trstinového kryštálového cukru
2 PL trstinového práškového cukru
1 KL bio kypriaceho prášku
Celé vajíčka z voľného výbehu zmiešame s časťou kryštálového cukru (60 g) a metličkou vyšľaháme do penista.
Špaldovú múku zmiešame s kypriacim práškom a postupne zapracujeme do vaječnej peny. Na záver prilejeme 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
Menšiu koláčovú formu (priemer 22 cm) potrieme olejom a dno vystelieme papierom na pečenie. Naplníme cestom a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme aspoň 15 minút a potom necháme vychladnúť.
Ovocie vykôstkujme a pokrájame. Premiestnime do menšieho hrnca, pridáme šťavu z polovice bio citróna, kryštálový cukor (30 g) a 2 lyžice vody. Privedieme do varu, krátko pomiešame a povaríme (5 minút). Potom ovocie scedíme a necháme celkom vychladnúť.
V miske vymiešame mascarpone s dvoma lyžicami práškového cukru a lyžičkou vanilkového prášku. Zľahka primiešame vyšľahanú smotanu.
Krém natrieme na korpus, obložíme kúskami ovocia a polejeme omáčkou. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Ľahký a pritom sýty dezert so šťavnatým piškótovým základom a sviežou krémovou plnkou. Skladujte ho v chladničke, ideálne prikrytý v tortovej forme alebo zabalený.