Friselle s paradajkami

Friselle s paradajkami

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 15 min.
Doba varenia 15 min.
ingrediencie:

Friselle, cherry paradajky, cuketa, bazalka, citrón, mladá cibuľka, červená cibuľa, cesnak, pažítka, grilované artičoky, extra panenský olivový olej, korenie Za‘atar, citrónový tymian, čierne korenie, soľ

250 g cherry paradajok
300 g bio cukety
20 g bazalky Genovese Hausnatura
šťava z jedného bio citróna
40 g mladej cibuľky
60 g červenej bio cibule
45 g cesnaku/1 hlavička
10 g pažítky
400 g Friselle Caserecce
190 g grilovaných artičokov od Oliveri
6 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ČL bio Za‘atar korenie Mill & Mortar
1 ČL bio citrónového tymianu Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza

postup:

Grilované artičoky v skle otvoríme a cez sitko necháme odkvapkať.

Cesnak, cibuľu červenú nasekáme na drobno, krátko opečieme na panvici na 3 PL olivového oleja.

Pridáme na kocky nakrájanú cuketu, mladú cibuľku na kolieska, pridáme polovicu bazalky, koreniny, čierne korenie čerstvo rozdrvené v mažiariku a opekáme na nízkej teplote do 10 minút. Môžeme pridať lyžicu dve vody. Osolíme a necháme vychladnúť.

Do vyššej nádoby na mixovanie dáme artičoky, uvarenú mierne vychladnutú cuketu, citrónovú šťavu, soľ, 3 PL olivového oleja a vymixujeme na hrubšie, nie na úplne kašovitú konzistenciu.

Krém natrieme na friselle, poukladáme kolieska paradajok a posypeme bazalkou a pažítkou. Môžeme dať aj zvyšnú mladú cibuľku.

Tento artičokovo-cuketový krém môžeme uskladniť v uzatvorenej nádobe v chladničke cca 2 dni, možno ho použiť aj na varené cestoviny.

Tipy:

- Hlavným protagonistom tohto jedla sú friselle. Patria medzi ľahké letné jedlá, ktoré zasýtia a nemusíte nutne pri ich príprave stáť pri sporáku. Friselle majú najbližšie k toastovému chlebu, v Taliansku sa pripravujú z tvrdej pšenice, vody a kvasníc, kvasu, niekedy sú celozrnné, inokedy nie, najznámejšie sú tie zo Salenta z Apúlie. Friselle pugliesi sú typické pre juh Talianska (Apúlia).

- Podľa legendy pochádzajú z Tróje, odkiaľ ich pri úteku priniesol Eneas. Záznamy o tomto chlebe cestovateľov a námorníkov siahajú až do dôb spred 3000 rokov, najčastejšie sa spomínajú v súvislosti s fénickými námorníkmi.

- Friselle je chlieb, ktorý je suchý, takže nemôže stvrdnúť. Preto si ho námorníci a cestovatelia namáčali do vody (aj morskej), pokvapkali olivovým olejom a použili k tomu to, čo bolo v zásobách.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(