Friselle s paradajkami
Friselle, cherry paradajky, cuketa, bazalka, citrón, mladá cibuľka, červená cibuľa, cesnak, pažítka, grilované artičoky, extra panenský olivový olej, korenie Za‘atar, citrónový tymian, čierne korenie, soľ
250 g cherry paradajok
300 g bio cukety
20 g bazalky Genovese Hausnatura
šťava z jedného bio citróna
40 g mladej cibuľky
60 g červenej bio cibule
45 g cesnaku/1 hlavička
10 g pažítky
400 g Friselle Caserecce
190 g grilovaných artičokov od Oliveri
6 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ČL bio Za‘atar korenie Mill & Mortar
1 ČL bio citrónového tymianu Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
Grilované artičoky v skle otvoríme a cez sitko necháme odkvapkať.
Cesnak, cibuľu červenú nasekáme na drobno, krátko opečieme na panvici na 3 PL olivového oleja.
Pridáme na kocky nakrájanú cuketu, mladú cibuľku na kolieska, pridáme polovicu bazalky, koreniny, čierne korenie čerstvo rozdrvené v mažiariku a opekáme na nízkej teplote do 10 minút. Môžeme pridať lyžicu dve vody. Osolíme a necháme vychladnúť.
Do vyššej nádoby na mixovanie dáme artičoky, uvarenú mierne vychladnutú cuketu, citrónovú šťavu, soľ, 3 PL olivového oleja a vymixujeme na hrubšie, nie na úplne kašovitú konzistenciu.
Krém natrieme na friselle, poukladáme kolieska paradajok a posypeme bazalkou a pažítkou. Môžeme dať aj zvyšnú mladú cibuľku.
Tento artičokovo-cuketový krém môžeme uskladniť v uzatvorenej nádobe v chladničke cca 2 dni, možno ho použiť aj na varené cestoviny.
- Hlavným protagonistom tohto jedla sú friselle. Patria medzi ľahké letné jedlá, ktoré zasýtia a nemusíte nutne pri ich príprave stáť pri sporáku. Friselle majú najbližšie k toastovému chlebu, v Taliansku sa pripravujú z tvrdej pšenice, vody a kvasníc, kvasu, niekedy sú celozrnné, inokedy nie, najznámejšie sú tie zo Salenta z Apúlie. Friselle pugliesi sú typické pre juh Talianska (Apúlia).
- Podľa legendy pochádzajú z Tróje, odkiaľ ich pri úteku priniesol Eneas. Záznamy o tomto chlebe cestovateľov a námorníkov siahajú až do dôb spred 3000 rokov, najčastejšie sa spomínajú v súvislosti s fénickými námorníkmi.
- Friselle je chlieb, ktorý je suchý, takže nemôže stvrdnúť. Preto si ho námorníci a cestovatelia namáčali do vody (aj morskej), pokvapkali olivovým olejom a použili k tomu to, čo bolo v zásobách.