Grilovaná makrela s kuskusom
makrela, extra panenský olivový olej, kuskus, zeleninový vývar, jemná horčica, mleté čierne korenie, kvetový med, soľ, paradajky Tramezzino, avokádo, rukola, microgreens šalát, citrón, tymian, petržlenová vňať, cesnak
Ryba:
3 - 4 celé makrely (1 kg)
bio extra panenský olivový olej Terre Francescane
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
1 bio citrón
4 vetvičky tymianu
2 strúčiky cesnaku
Šalát:
1 ks bio rukoly Barduca (125 g)
1 ks Microgreens salad Herbology (100 g)
500 g paradajok Tramezzino Babindol (príp. mix červených a žltých)
2 zrelé avokáda Hass
Kuskus:
300 g kuskusu Yamna (Couscous)
450 ml Domáceho zeleninového vývaru Dlhohrejúce platne (alebo voda)
½ lyžičky jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza
2 lyžice bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Zálievka:
120 ml bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 lyžička jemnej horčice Nový Dvůr
20 g kvetového medu
½ lyžičky jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza
¼ lyžičky bio čierneho korenia Mill & Mortar
40 g citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na vyššiu teplotu (ak používate gril na drevené uhlie, pripravte ho na priame grilovanie nad žeravými uhlíkmi).
Celé makrely umyte, očistite zvonku aj zvnútra, vysušte kuchynskou utierkou, potrite olejom, posypte soľou zvonku aj zvnútra, brušnú dutinu naplňte tenšími plátkami citróna, vetvičkami tymianu, stonkami petržlenovej vňate a polovicami cesnaku. Ak chcete, stiahnite rybu okolo brucha niťou (na zaistenie plnky) a narežte obe strany ryby viacerými jemnými a plytkými rezmi.
Na zálievku premiešajte všetky suroviny v miske. Uvarte kuskus: vývar alebo vodu priveďte k varu spolu so soľou a olejom, primiešajte kuskus, stiahnite z plameňa, premiešajte a prikryte pokrievkou. Nechajte kuskus nasiaknuť tekutinou, nechajte vychladnúť takmer na izbovú teplotu a premiešajte s nasekanými bylinkami.
Šalát a bylinky umyte, osušte a rozložte na tanier spolu s nakrájanými paradajkami a avokádom.
Mriežky grilu riadne vyčistite, potrite olejom (napr. naolejovanou papierovou utierkou) a rybu položte na gril naprieč mriežkami. Nechajte ju takto asi 5 - 7 minút na každej strane. Mäso správne ugrilovanej ryby pôjde ľahko od kosti, no nebude vysušené.
Rybu podávajte s kuskusom, šalátom, citrónom a zálievkou, ktorú môžete použiť na šalát, kuskus alebo aj rybu.
- makrela je výborná a výrazná, tučnejšia ryba, ktorá znesie napr. aj silnejšie marinády, viac soli alebo mletého korenia,
- dobré bylinky na dochutenie kuskusu budú napr. vňať z petržlenu, kôpor, pažítka, bazalka, koriander,
- rovnako ako makrelu viete pripraviť aj iné podobne veľké tradičné morské alebo sladkovodné ryby, napr. morského vlka, pražmu alebo pstruha,
- zrelé avokáda budú na dotyk jemne poddajné, no stále pevné, a pod zvyškou stonky budú žiarivo zelené.