Tzatziky, pita a mäsové guľky

Tzatziky, pita a mäsové guľky

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 30 min.
Doba varenia 15 min.
ingrediencie:

uhorka hadovka, čerstvý kôpor, petržlenová vňať, cibuľa, cesnak, citrón, mleté mäso, pita – arabský chlieb, grécky jogurt, extra panenský olivový olej, horčica Dijon, mletá červená paprika, oregano, soľ

Mäsové guľky:
600 g bio mletého mäsa z mangalice Salka
1 červená bio cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
30 g čerstvej petržlenovej vňate
1 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL horčice Dijon
1 ČL bio oregana Mill & Mortar
1 ČL bio sladkej červenej mletej papriky Mill & Mortar
1 KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza
350 g pity - arabského chleba

Tzatziki:
2 uhorky hadovky
30 g čerstvého kôpru
1 - 2 veľké strúčiky cesnaku
½ ČL bio citrónovej šťavy
300 g gréckeho jogurtu 10 % Koukakis
1 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
¼ KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza

postup:

Šalátovú uhorku nastrúhajte, dajte do sitka a vymačkajte z nej vodu. Nastrúhanú uhorku zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekaným kôprom, bielym gréckym jogurtom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou. Odložte na chvíľu do chladničky.

Zmiešajte v miske bio mleté mäso z mangalice, na malé kocky nakrájanú červenú cibuľu, prelisovaný cesnak, na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, oregano, mletú papriku, horčicu Dijon a soľ. Z mäsa vyvaľkajte guľky.

Pripravte si panvicu, rozpáľte na nej olivový olej (stačí málo, nakoľko mleté mäso z mangalice pustí viacej tuku) a opatrne do nej uložte mäsové guľky. Po 6 minútach guľky otočte, aby boli chrumkavé z oboch strán. Pečte na stredne silnej teplote 15 minút, kým mäsové guľky budú zvnútra upečené. Ak uprednostňujete pečenie, uložte guľky na papier na pečenie a dajte do rúry na 15 min. na 180 stupňov.

Pitu, arabský chlieb, opečte na grile alebo panvici zhruba 1 min. z každej strany, aby získal jemne hnedú farbu.

Servírujte mäsové guľky s pita chlebíkom a vychladeným šalátom tzatziki na veľkom tanieri spolu s rôznymi bylinami, napr. posekanou petržlenovou vňaťou alebo čerstvou mätou, prelejte tanier olivovým olejom a pokvapkajte mäsko bio citrónovou šťavou.

Tipy:

Mleté mäso z mangalice je možné vymeniť za akékoľvek iné mleté: hovädzie, jahňacie a tiež kuracie.

Pre bezlepkovú verziu je vhodné použiť namiesto arabského chlebíka basmati ryžu.

Yeme

Našou vášňou v YEME je nielen hľadať a vyberať pre vás tie najkvalitnejšie a najchutnejšie ingrediencie. Ale tiež ich používať a vychutnávať si. A tak vám prinášame naše vlastné recepty, ktoré sú gastrozážitkom v celom svojom prevedení. Od kvalitného zloženia, výberu až po ich prípravu, pretože na tomto celom to stojí.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(