
Citrónové kura v polente s feniklom a brokolicou
fenikel, brokolica, citrón, kuracie prsia, maslo, polenta, bulgur,
extra panenský olivový olej, korenie Happy Roots, čierne korenie, soľ
700 g kuracích pŕs TOP-Farm Topoľnica
30 g masla z Horehronia
feniklová vňať z jedného bio fenikla
1 veľký bio citrón (100 g)
70 g kukuričnej polenty Riso Margherita
3 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ČL bio korenia Happy Roots Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
pšeničný bulgur (alebo kuskus)
Na zeleninu:
250 g bio fenikla
250 g bio brokolice (príp. aj mladej)
3 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 ks bio citróna
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
voda
Bio citrón umyjeme a ošúpeme tak, aby sa dal odšťaviť. Kôru z polovice citróna použijeme do receptu a citrón odšťavíme.
Na širokej panvici rozpustíme maslo a olivový olej, pridáme kôru z citróna, potlačíme varechou, aby sa vyrovnal.
Kuracie prsia nakrájané na plátky obalíme v polente a dáme do panvice, posypeme bio korením Happy Roots, bio čiernym korením rozdrveným v mažiariku, opečieme z oboch strán spolu s citrónovou kôrou. Po pár minútach podlejeme citrónovou šťavou a pridáme feniklovú vňať (môžeme nechať pár kúskov na dekoráciu). Podusíme ešte 5 min, osolíme.
Fenikel očistíme od vrchných listov, nakrájame na tenké polmesiačiky a vňať odložíme.
Do panvice pridáme olivový olej, fenikel a krátko 3 - 4 min opečieme, pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme brokolicu, 2 - 3 lyžice vody a podusíme pod pokrievkou, kým nie je brokolica mierne udusená (musí mať farbu a byť pevnejšia). Dochutíme soľou.
Ku kuraťu podávame zeleninu a pšeničný bulgur (alebo kuskus).
Receptúra inšpirovaná talianskymi „scaloppine al limone“. Na efekt zahustenia/krusty som použila však polentu a súčasne s kuracím mäsom opiekla bio citrónovú kôru, čo jedlo intenzívne prevonia a ozvláštni citrusovou chuťou.