Jahodová galetka s mandľovým krémom

Jahodová galetka s mandľovým krémom

Recept pre 12 Osôb
Doba prípravy 45 min.
Doba varenia 30 min.
ingrediencie:

čerstvé jahody, maslo, slobodné vajíčka, polohrubá špaldová múka, mandľová múka, hobľované mandle, trstinový cukor, med, vanilkový prášok, soľ

500 - 800 g čerstvých jahôd
1 PL jemného svetlého trstinového cukru
4 PL hobľovaných mandlí

Cesto:
200 g polohrubej špaldovej múky PD Sokolce
150 g masla z Horehronia
1/4 KL bio vanilkového prášku Mill & Mortar
2 PL jemného svetlého trstinového cukru
1/2 KL jemnej kuchynskej soli
2 PL studenej vody

Krém:
2 Slobodné vajíčka
80 g masla z Horehronia
80 g mandľovej blanšírovanej múky
80 g kvetového medu Cera mel
1 PL likéru Amaretto Romanza (voliteľné)

postup:

Pripravte cesto: z múky, soli, vanilky, cukru a nadrobno nakrájaného (alebo nastrúhaného) studeného masla rukami vytvorte hrudkovité cesto v štruktúre hrubej múky. Pridajte studenú vodu a jemne stlačte hrudky k sebe. Cesto začne držať pohromade. Vytvorte z neho veľkú hrudku s kúskami masla (cesto však nemieste), stlačte ju na hrubší disk, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň na 30 minút.

Pripravte mandľový krém: všetky suroviny premiešajte metličkou a krém vložte prikrytý do chladu.

Vychladnuté a oddýchnuté cesto rukami mierne ohrejte a medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkajte na kruh s priemerom asi 38 centimetrov. Spočiatku pôjde studené cesto ťažko spracovať, no postupne povolí. Vrchný papier na pečenie odstráňte, spodný nechajte.

Do stredu kruhu naneste krém a rozotrite ho po takmer celom povrchu kruhu (nechajte aspoň 4 až 5 centimetrov z kraja nenatreté - tie budete prekladať).

Na celý povrch krému (vrátane jeho krajov) rozložte očistené a nakrájané jahody. Teraz časť jahôd prikryte krajom cesta (ten, ktorý zostal nepotretý krémom) - kraj cesta jednoducho prekryte smerom do stredu kruhu. Takto prikryjete asi tretinu jahôd a krému. Zvyšok zostane odkrytý. Nevadí, ak koláč vyzerá "kostrbato".

Prehnuté cesto potrite zvyškom rozmiešaného vajíčka a posypte cukrom. Vložte späť do chladu (napr. na tanieri) na cca 15 minút. Medzitým nechajte rúru zohriať na 180 °C (ak používate horný a dolný ohrev, tak na 200 °C).

Vložte galetku do stredu vyhriatej rúry a pečte do zlatohneda, asi 20 - 30 minút. Stred krému môže byť ešte trochu mäkký.

Nechajte koláč vychladnúť, najlepšie cez noc. Koláč krájajte na trojuholníky a podávajte posypaný nasucho opraženými mandľovými lupienkami a čerstvými jahodami. Pridať môžete napríklad aj zmrzlinu alebo šľahačku.

Tipy:

- slovo "galette" sa vo Francúzsku používa na označenie nízkeho okrúhleho koláča, slaného alebo sladkého, vyrobeného napr. z lístkového alebo maslového cesta,
- tento koláč nepotrebuje žiadnu formu na pečenie, je jednoduchý, očarujúci (môže byť však aj milo "škaredý") a poteší každého hosťa,
- krehké maslové cesto vyrábame trením, nie miesením (to sa používa pri kysnutých a chlebových cestách),
- cesto spracujte rýchlo, nech sa maslo dlhým trením neroztopí. Maslo sa má roztopiť v ceste až pri pečení a vytvoriť tak jemné vzduchové bubliny - vzniká tak krehké a chrumkavé cesto,
- namiesto jahôd môžete s úspechom použiť iné sezónne ovocie, napr: višne, rebarboru, nektárinky, broskyne, jablká, hrušky, slivky, lesné čučoriedky, maliny, ...

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(