Quiche so špenátom, feta syrom a píniovými orechami

Quiche so špenátom, feta syrom a píniovými orechami

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 45 min.
Doba varenia 1 hod 15 min.
ingrediencie:

baby špenát, čerstvý kôpor, čerstvá mäta, cibuľa, cesnak, citrón, smotana na šľahanie, feta syr, ricotta, parmigiano reggiano, maslo, slobodné vajíčka, špaldová hladká biela múka, špaldová celozrnná hladká múka, extra panenský olivový olej, píniové orechy, tymian, čierne korenie, soľ

Cesto:
145 g špaldovej hladkej bielej múky PD Sokolce
80 g špaldovej hladkej celozrnnej múky PD Sokolce
¾ KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza
130 g Alpského masla
1 žĺtok zo Slobodného vajíčka
½ ČL bio citrónovej šťavy
1 PL ľadovej vody

Plnka na cesto:
250 g bio baby špenátu (2 balenia)
30 g čerstvého kôpru
30 g čerstvej mäty
1 veľká žltá bio cibuľa
1 veľký strúčik cesnaku
kôra z bio citróna
1 PL Alpského masla
1 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
2 ČL bio tymianu Mill & Mortar
¼ KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza

Syrovo-smotanová zálievka
150 g syra Feta PDO
150 g ricotty
250 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
20 g Parmigiano reggiano
3 Slobodné vajíčka
30 g bio píniových orechov Naturiq
¼ KL bio čierneho korenia Mill & Mortar
½ KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza

postup:

V stredne veľkej miske zmiešajte múku a soľ, pridajte studené maslo a končekmi prstov ho votrite do múky. Pokračujte v trení, aby sa maslo spojilo do jednotnej hmoty, kým nezostanú žiadne viditeľné kúsky.

V samostatnej miske vyšľahajte žĺtok, citrónovú šťavu a ľadovú vodu a pomocou vidličky tekutinu zapracujte do cesta. Keď sa cesto začne spájať do malých zhlukov, zložte ho do gule. Ak nedrží, pokvapkajte zvyšné suché ingrediencie niekoľkými kvapkami vody. Cesto zabaľte do potravinovej fólie, zľahka ho stlačte a dajte na 30 min. do chladničky.

Pripravte si hlbokú misku na koláč alebo formu na tortu (približne 26 cm v priemere). Pracovný stôl a valček zľahka pomúčte a potom cesto rovnomerne rozvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 4 mm. Cesto zrolujte okolo valčeka, posuňte ho na stred pripravenej misky a potom cesto rozviňte na formu. Ak sa láme alebo praská, vtlačte ho do medzier a uhlaďte prstami. Odrežte okraje (tie si nechajte na neskoršie zalepenie prasklín).

Rúru predhrejte na 180 ˚C. Vychladnuté cesto prekryte papierom na pečenie, naplňte fazuľou, položte na plech a pečte 30 minút. Po upečení opatrne odstráňte fazuľu a papier na pečenie. Všetky praskliny zalepte odloženými odrezkami.

Pripravte si plnku. Vo veľkej panvici zohrejte olej a maslo, potom pridajte cibuľu, tymian a soľ. Varte na miernom ohni 5 minút, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť, potom pridajte cesnak a varte 1 minútu. Pridajte špenát, pridávajte ho po veľkých dávkach.

Panvicu odstráňte z dosky, pridajte nakrájaný kôpor, mätu a nstrúhanú citrónovú kôru, potom jemne dochuťte korením.

Na syrovo-smotanovú zálievku rozšľahajte vajíčka a potom vidličkou alebo metličkou primiešajte ricottu. Pridajte smotanu na šľahanie, parmezán, soľ a čierne korenie čerstvo rozdrvené v mažiari, potom vmiešajte špenátovú zmes a nadrobenú fetu.

Do upečenej formy nalejte plnku, po povrchu posypte píniovými orechami a pečte, kým nie je vrch zlatistý a pevný, zhruba 40 – 45 minút. Pred podávaním ho nechajte vychladnúť a najmä postáť 30 minút, aby držal formu.

Tipy:

Špaldovú múku je možné vymeniť za akúkoľvek inú múku, napr. pšeničnú. Quiche je vhodné podávať s akýmkoľvek čerstvým šalátom.

Yeme

Našou vášňou v YEME je nielen hľadať a vyberať pre vás tie najkvalitnejšie a najchutnejšie ingrediencie. Ale tiež ich používať a vychutnávať si. A tak vám prinášame naše vlastné recepty, ktoré sú gastrozážitkom v celom svojom prevedení. Od kvalitného zloženia, výberu až po ich prípravu, pretože na tomto celom to stojí.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(