Jarná polievka so špargľou
zelená špargľa, medvedí cesnak, zemiaky, mladá cibuľka, citrón
grécky jogurt 10 %
extra panenský olivový olej, píniové orechy, korenie sumac, soľ
500 g bio zelená Záhorácka špargľa
100 g medvedieho cesnaku od Erika Valentoviča
550 g zemiakov
3 ks mladej cibuľky
1 ks bio citróna
100 ml gréckeho jogurtu 10 % Koukakis Farm
3 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
+ na pesto a špargľu
70 g bio píniových orechov Premium Naturiq
bio korenie sumac Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
Vo väčšom hrnci na rozohriatom olivovom oleji (3 PL) opečieme pokrájané jarné cibuľky. Po 4 - 5 minútach pridáme ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a pokrájanú bio špargľu (hlavičky vopred odkrojíme a odložíme bokom).
Zalejeme vodou (1,3 l) a pod pokrievkou varíme, kým zemiaky celkom zmäknú (25 - 30) minút.
Medzitým umyjeme a scedíme lístky medvedieho cesnaku a približne 2/3 pridáme do uvarenej polievky, premiešame a necháme 10 minút spariť pod pokrievkou, ale už bez varenia.
Zvyšok listov medvedieho cesnaku roztlačíme v mažiari alebo mixéri, pridáme štipku soli, lyžicu olivového oleja a šťavu z polovice bio citróna.
Píniové orechy krátko opečieme v menšej panvici, potom vyberieme a pridáme lyžicu olivového oleja, na ktorej maximálne 5 minút zľahka opekáme hlavičky špargle.
Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme soľou.
Každú porciu ozdobíme lyžicou gréckeho jogurtu, opečenými orechmi a cesnakovým pestom. Na vrch uložíme opečené kúsky špargle a hotové porcie doplníme sumac korením. Môžeme pridať opečený chlieb.
Polievka má sviežu jarnú farbu a aromatické chute medvedieho cesnaku a špargle dokonale spoja uvarené zemiaky. Miske jarného krému okrem hlavičiek špargle a roztlačeného cesnaku svedčí aj ozdoba z opečených krutónov alebo vyšľahanej smotany pre ešte krémovejšiu chuť. Chutný sumac je zároveň aj slaný, so solením preto opatrne.