
Slaný koláč s medvedím cesnakom
medvedí cesnak
klobása, slanina
plnotučné mlieko, zakysanka, vajíčka z voľného výbehu
hladká pšeničná múka, semola, cícerová múka, extra panenský olivový olej, čierne korenie, sušený estragón, kurkuma, soľ
20 g medvedieho cesnaku od Erika Valentoviča
220 g remeselnej klobásy YEME
50 g poctivej údenej oravskej slaniny YEME
200 g bio čerstvého plnotučného mlieka Zelený Klátov
300 g Selčianskej zakysanky
2 Slobodné vajíčka z voľného výbehu
200 g hladkej pšeničnej múky Roľnícky mlyn
100 g semoly / bio múky z tvrdej pšenice Mulino Marino
50 g cícerovej múky Doves Farm
2 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
bio estragón Mill & Mortar
1 KL kurkumy Mill & Mortar /voliteľné /
1 KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza
Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici.
Vo väčšej miske zmiešame múky, vajcia, mlieko a zakysanku, soľ do hladkej homogénnej zmesi.
Pridáme na kúsky nakrájaný medvedí cesnak, sušený bio estragón, bio čierne korenie rozdrvené v mažiariku, bio kurkumu a vmiešame slaninu.
Keramický pekáč vytrieme olivovým olejom, vysypeme bio semolinou.
Cesto, ktoré je dostatočne husté, vlejeme do pekáča a do cesta, zastrkujeme kúsky klobásy nakrájané na cca 3 - 4 cm tak, aby jeden koniec prečnieval na povrch cesta.
Pečieme na 180 °C približne 45 – 50 min., kým nemá povrch jemne zlatistý nádych.
Nakrájame na štvorce a podávame teplé.
Slaný koláč inšpirovaný typickým výdatným jedlom z oblasti Trentina, zvaný smacafam, sa pripravuje práve v období Veľkonočných sviatkov. V pôvodnom recepte sa používa pšeničná a pohánková múka a „salsiccia lucanica fresca“, t. j. čerstvá klobása, ktorú sme nahradili
remeselnou klobásou. V našich končinách sa podobným štýlom pripravuje slaný „veľkonočný baránok“ z pečiva a údeného mäsa. Sezónne sme koláč doladili medvedím cesnakom.