Slaný koláč s medvedím cesnakom

Slaný koláč s medvedím cesnakom

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 50 min.
ingrediencie:

medvedí cesnak
klobása, slanina
plnotučné mlieko, zakysanka, vajíčka z voľného výbehu
hladká pšeničná múka, semola, cícerová múka, extra panenský olivový olej, čierne korenie, sušený estragón, kurkuma, soľ

20 g medvedieho cesnaku od Erika Valentoviča
220 g remeselnej klobásy YEME
50 g poctivej údenej oravskej slaniny YEME
200 g bio čerstvého plnotučného mlieka Zelený Klátov
300 g Selčianskej zakysanky
2 Slobodné vajíčka z voľného výbehu
200 g hladkej pšeničnej múky Roľnícky mlyn
100 g semoly / bio múky z tvrdej pšenice Mulino Marino
50 g cícerovej múky Doves Farm
2 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
bio estragón Mill & Mortar
1 KL kurkumy Mill & Mortar /voliteľné /
1 KL jemnej kuchynskej soli Sal de Ibiza

postup:

Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici.

Vo väčšej miske zmiešame múky, vajcia, mlieko a zakysanku, soľ do hladkej homogénnej zmesi.

Pridáme na kúsky nakrájaný medvedí cesnak, sušený bio estragón, bio čierne korenie rozdrvené v mažiariku, bio kurkumu a vmiešame slaninu.

Keramický pekáč vytrieme olivovým olejom, vysypeme bio semolinou.

Cesto, ktoré je dostatočne husté, vlejeme do pekáča a do cesta, zastrkujeme kúsky klobásy nakrájané na cca 3 - 4 cm tak, aby jeden koniec prečnieval na povrch cesta.

Pečieme na 180 °C približne 45 – 50 min., kým nemá povrch jemne zlatistý nádych.

Nakrájame na štvorce a podávame teplé.

Tipy:

Slaný koláč inšpirovaný typickým výdatným jedlom z oblasti Trentina, zvaný smacafam, sa pripravuje práve v období Veľkonočných sviatkov. V pôvodnom recepte sa používa pšeničná a pohánková múka a „salsiccia lucanica fresca“, t. j. čerstvá klobása, ktorú sme nahradili
remeselnou klobásou. V našich končinách sa podobným štýlom pripravuje slaný „veľkonočný baránok“ z pečiva a údeného mäsa. Sezónne sme koláč doladili medvedím cesnakom.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(