Francúzske zemiaky s klobásou
zemiaky, cibuľa, cesnak
klobása
kyslá smotana, smotana na šľahanie, syr eidam, vajíčka
extra panenský olivový olej, čierne korenie, soľ, zavárané uhorky
2 kg farmárskych zemiakov
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
300 g Slováckej domácej klobásy YEME (1 pár)
6 Slobodných vajíčok
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
150 g syru Eidam blok Zelený Klátov
extra panenský olivový olej Terre Francescane
Zálievka:
190 ml kyslej smotany Lovčica Trubín
250 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
4 Slobodné vajíčka
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
Rôzne prílohy, napr.:
Zavárané uhorky Mama‘s
Zelený šalát a petržlenová vňať
Zapekaciu misu vymažte olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku.
Nakrájanú cibuľu alebo šalotky orestujte na tuku, ku koncu pridajte plátky cesnaku a na tenké plátky nakrájanú klobásu. Chvíľu spolu orestujte a odstavte bokom.
Vajcia uvarte natvrdo, schlaďte ich pod tečúcou studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Na zálievku premiešajte kyslú smotanu so sladkou, vajciami a trochou soli.
Surové zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a premiešajte s pár lyžicami oleja.
Do misy rozložte polovicu natenko nakrájaných surových zemiakov, jednotlivé vrstvy občas posoľte a posypte čiernym korením. Na zemiaky navrstvite cibuľu s klobásou a uvarené nakrájané vajcia. Všetko zalejte polovicou smotanovej zmesi a posypte polovicou nastrúhaného syra.
Na syr rozložte zvyšné plátky zemiakov, jednotlivé vrstvy dochuťte soľou a korením. Nakoniec všetko prelejte zvyšnou smotanovou zmesou.
Zapekaciu misu utraste a zemiaky zhora jemne pritlačte. Misu prikryte a vložte do rúry na cca 60 - 90 minút na teplotu 180 °C.
Správne upečené zemiaky pôjdu ľahko prepichnúť nožom. Nakoniec zemiaky posypte zvyšným nastrúhaným syrom a na pár minút ich zapečte v rúre pod grilom.
- slovenské "francúzske zemiaky" sú zrejme inšpirované receptom Gratin Dauphinois z oblasti Dauphiné z juhovýchodu Francúzska. Natenko nakrájané surové zemiaky sú pečené v zmesi smotany a mlieka,
- pre pestrejší recept pridajte k zemiakom aj inú zeleninu, napr. cukety, baklažán, plátky mrkvy alebo červenú papriku,
- časť smotany môžete pokojne nahradiť napríklad aj jogurtom,
- recept môžete pripraviť aj z vopred uvarených zemiakov. Uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na plátky. Jedlo bude takto upečené skôr.