Francúzske zemiaky s klobásou

Francúzske zemiaky s klobásou

Recept pre 8 Osôb
Doba prípravy 40 min.
Doba varenia 90 min.
ingrediencie:

zemiaky, cibuľa, cesnak
klobása
kyslá smotana, smotana na šľahanie, syr eidam, vajíčka
extra panenský olivový olej, čierne korenie, soľ, zavárané uhorky

2 kg farmárskych zemiakov
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
300 g Slováckej domácej klobásy YEME (1 pár)
6 Slobodných vajíčok
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
150 g syru Eidam blok Zelený Klátov
extra panenský olivový olej Terre Francescane

Zálievka:
190 ml kyslej smotany Lovčica Trubín
250 ml bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
4 Slobodné vajíčka
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza

Rôzne prílohy, napr.:
Zavárané uhorky Mama‘s
Zelený šalát a petržlenová vňať

postup:

Zapekaciu misu vymažte olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku.

Nakrájanú cibuľu alebo šalotky orestujte na tuku, ku koncu pridajte plátky cesnaku a na tenké plátky nakrájanú klobásu. Chvíľu spolu orestujte a odstavte bokom.

Vajcia uvarte natvrdo, schlaďte ich pod tečúcou studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Na zálievku premiešajte kyslú smotanu so sladkou, vajciami a trochou soli.

Surové zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a premiešajte s pár lyžicami oleja.

Do misy rozložte polovicu natenko nakrájaných surových zemiakov, jednotlivé vrstvy občas posoľte a posypte čiernym korením. Na zemiaky navrstvite cibuľu s klobásou a uvarené nakrájané vajcia. Všetko zalejte polovicou smotanovej zmesi a posypte polovicou nastrúhaného syra.

Na syr rozložte zvyšné plátky zemiakov, jednotlivé vrstvy dochuťte soľou a korením. Nakoniec všetko prelejte zvyšnou smotanovou zmesou.

Zapekaciu misu utraste a zemiaky zhora jemne pritlačte. Misu prikryte a vložte do rúry na cca 60 - 90 minút na teplotu 180 °C.

Správne upečené zemiaky pôjdu ľahko prepichnúť nožom. Nakoniec zemiaky posypte zvyšným nastrúhaným syrom a na pár minút ich zapečte v rúre pod grilom.

Tipy:

- slovenské "francúzske zemiaky" sú zrejme inšpirované receptom Gratin Dauphinois z oblasti Dauphiné z juhovýchodu Francúzska. Natenko nakrájané surové zemiaky sú pečené v zmesi smotany a mlieka,
- pre pestrejší recept pridajte k zemiakom aj inú zeleninu, napr. cukety, baklažán, plátky mrkvy alebo červenú papriku,
- časť smotany môžete pokojne nahradiť napríklad aj jogurtom,
- recept môžete pripraviť aj z vopred uvarených zemiakov. Uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na plátky. Jedlo bude takto upečené skôr.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(