BIO Prazrnko múka z dvojzrnky poloh. 1kg
85
3,99 € / ks
85
Prazrnko predstavuje návrat k zdraviu a múdrosti starých mám s ohľadom na prírodu. Prazrnko je celozrnná múka, ktorá v porovnaní s bielou múkou obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky. Biela múka obsahuje v podstate len škrob (zložený cukor) a lepok, pretože otruby a klíčky sú odstránené a spolu s nimi aj hodnotné živiny. Praznrnko je pestované ekologicky bez agrocchemikálií a pesticídov, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v našom tele, spôsoobujú zdravotné problémy, znehodnocujú pôdu a tým celý ekosystém. Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol. Dvojzrnka je vďaka svojej genetickej výbave (4 páry chromozómov) vhodná pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami spôsobenými lepkom. Rozdiel medzi lepkom modernej pšenice a lepkom dvojzrnky je v tom, že najškodlivejšia zložka lepku vzniká podľa genetickej informácie práve zo 6. páru chromozómov, ktoré dvojzrnka nemá a teda nespúšťa nežiaduce imunitné reakcie súvisiace s lepkom. Moderná pšenica siata ako aj pšenica špalda majú 6 párov chromozómov. Pôvodné druhy pšenice, ku ktorým patrí aj dvojzrnka, majú 4 alebo len 2 páry chromozómov. Táto zmena v počte chromozómov u modernej pšenice nastala v dôsledku dlhodobého šľachtenia, práve kvôli zvýšeniu výnosnosti zrna. Dvojzrnka ma síce menší výnos, ale zachovala si svoje pôvodné, zdraviu prospešné vlastnosti.
Dodávateľ: Prazrnko
Krajina pôvodu: Slovensko
Prazrnko predstavuje návrat k zdraviu a múdrosti starých mám s ohľadom na prírodu. Prazrnko je celozrnná múka, ktorá v porovnaní s bielou múkou obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky. Biela múka obsahuje v podstate len škrob (zložený cukor) a lepok, pretože otruby a klíčky sú odstránené a spolu s nimi aj hodnotné živiny. Praznrnko je pestované ekologicky bez agrocchemikálií a pesticídov, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v našom tele, spôsoobujú zdravotné problémy, znehodnocujú pôdu a tým celý ekosystém. Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol. Dvojzrnka je vďaka svojej genetickej výbave (4 páry chromozómov) vhodná pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami spôsobenými lepkom. Rozdiel medzi lepkom modernej pšenice a lepkom dvojzrnky je v tom, že najškodlivejšia zložka lepku vzniká podľa genetickej informácie práve zo 6. páru chromozómov, ktoré dvojzrnka nemá a teda nespúšťa nežiaduce imunitné reakcie súvisiace s lepkom. Moderná pšenica siata ako aj pšenica špalda majú 6 párov chromozómov. Pôvodné druhy pšenice, ku ktorým patrí aj dvojzrnka, majú 4 alebo len 2 páry chromozómov. Táto zmena v počte chromozómov u modernej pšenice nastala v dôsledku dlhodobého šľachtenia, práve kvôli zvýšeniu výnosnosti zrna. Dvojzrnka ma síce menší výnos, ale zachovala si svoje pôvodné, zdraviu prospešné vlastnosti.
Priemerné výživové údaje na 100g
Energia: 1441 kJ/341 kcal
-
Tuk
(2,4g)
- Z toho nasýtené mastné kyseliny (0,5g)
-
Sacharidy
(72,8g)
- Z toho cukry (1,9g)
- Vláknina (9,9g)
- Bielkoviny (12g)
- Soľ (0,03g)
Dvojzrnková PŠENIČNÁ MÚKA. BIO celozrná polohrubá 100%. Celozrná múka z dvojzrnky má vysoký obsah zinku (7,2 mg), horčíka (131,9 mg), vlákniny. Je hodnotným zdrojom železa (3,7 mg) a plnohodnotnou náhradou bežnej múky pre ľudí so senzitivitou na LEPOK
ČISTÁ POTRAVINA
Potravina bez škodlivých prísad, bez chemikálií, bez GMO a to aj ako vstupná surovina a krmivo. V živočíšnej výrobe sú zvieratá chované v dôstojných podmienkach.
EKO KVALITA
Potravina, ktorá získala certifikát Demeter, Bio alebo Integrovaná produkcia. Zaraďujeme sem aj potraviny, o ktorých vieme, že sú pestované alebo vyrábané tradične.
OCENENÁ POTRAVINA
Potravina, ktorá získala aspoň jedno z rešpektovaných ocenení, ako napr. Slow food, Great Taste Award, Robert Parker, Autentista Slovakia a pod. Zoznam uznávaných ocenení priebežne aktualizujeme.
SLOVENSKÁ POTRAVINA
Potravina vypestovaná, vychovaná alebo vyrobená na Slovensku. Patria sem aj potraviny, ktoré nie sú na Slovensku dopestované (káva, čaj, čokoláda), no ich finálne spracovanie prebieha u nás.
OBVYKLÁ POTRAVINA
Potravina vyrobená v krajine alebo regióne, pre ktorý je typická. Ide napríklad o špagety z Talianska, niťovky zo Slovenska alebo ajvar z Macedónska.
ZNAČKA KVALITY EÚ
Poklady, ktoré sú stelesnením kultúrnych tradícií. CHOP/DOP Chránené označenie pôvodu. CHZO/IGP Chránené zemepisné označenie. ZTŠ/STG Zaručená tradičná špecialita.
REMESELNÁ VÝROBA
Potravina vyrobená tradičným spôsobom pri dodržaní pôvodných postupov. Napríklad pri údenom mäse sa nepoužíva tekutá aróma, ale klasické údenie na drevenej štiepke.
MALÝ VÝROBCA
Malý alebo stredný výrobca, ktorý nie je súčasťou nadnárodnej korporácie. Výrobca prispievajúci k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny.
EKO OBAL
Potravina bez obalu, s vratným obalom, recyklovateľným alebo recyklovaným, s obalom biodegradovateľným a kompostovateľným, ktorý používame tiež v našej výrobe YEME.