Prazrnko

Prazrnko

Prazrnko

Ojedinelá starobylá pšenica dvojzrnka z myjavských kopaníc

Kto sme

Manželia Truploví ako jediní na Slovensku pestujú a spracovávajú starobylú pšenicu - dvojzrnku, ktorá sa významne používala viac než 7000 rokov, vytlačila ju však moderná pšenica.

Prazrnko predstavuje návrat k zdraviu a múdrosti starých mám s ohľadom na prírodu.
Prazrnko je celozrnná múka, ktorá v porovnaní s bielou múkou obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky. Biela múka obsahuje v podstate len škrob (zložený cukor) a lepok, pretože otruby a klíčky sú odstránené a spolu s nimi aj hodnotné živiny. Prazrnko je pestované ekologicky bez agrochemikálií a pesticídov, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v našom tele, spôsobujú zdravotné problémy, znehodnocujú pôdu a tým celý ekosystém. Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami, ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol.

Dvojzrnka je vďaka svojej genetickej výbave (4 páry chromozómov) vhodná pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami spôsobenými lepkom. Dvojzrnka (Triticum dicoccum) je tetraploidná pšenica, podobne ako kamut alebo tvrdá pšenica. Tieto však nie sú na rozdiel od dvojzrnky plevnaté.
Rozdiel medzi lepkom modernej pšenice a lepkom dvojzrnky je v tom, že najškodlivejšia zložka lepku vzniká podľa genetickej informácie práve zo 6. páru chromozómov, ktoré dvojzrnka nemá a teda nespúšťa nežiaduce imunitné reakcie súvisiace s lepkom.
Moderná pšenica siata ako aj pšenica špalda majú 6 párov chromozómov. Pôvodné druhy pšenice, ku ktorým patrí aj dvojzrnka, majú 4 alebo len 2 páry chromozómov.
Táto zmena v počte chromozómov u modernej pšenice nastala v dôsledku dlhodobého šľachtenia, práve kvôli zvýšeniu výnosnosti zrna. Dvojzrnka ma síce menší výnos, ale zachovala si svoje pôvodné, zdraviu prospešné vlastnosti.

Prazrnko predstavuje návrat k zdraviu a múdrosti starých mám s ohľadom na prírodu.
Prazrnko je celozrnná múka, ktorá v porovnaní s bielou múkou obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky. Biela múka obsahuje v podstate len škrob (zložený cukor) a lepok, pretože otruby a klíčky sú odstránené a spolu s nimi aj hodnotné živiny. Prazrnko je pestované ekologicky bez agrochemikálií a pesticídov, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v našom tele, spôsobujú zdravotné problémy, znehodnocujú pôdu a tým celý ekosystém. Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami, ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol.

Dvojzrnka je vďaka svojej genetickej výbave (4 páry chromozómov) vhodná pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami spôsobenými lepkom. Dvojzrnka (Triticum dicoccum) je tetraploidná pšenica, podobne ako kamut alebo tvrdá pšenica. Tieto však nie sú na rozdiel od dvojzrnky plevnaté.
Rozdiel medzi lepkom modernej pšenice a lepkom dvojzrnky je v tom, že najškodlivejšia zložka lepku vzniká podľa genetickej informácie práve zo 6. páru chromozómov, ktoré dvojzrnka nemá a teda nespúšťa nežiaduce imunitné reakcie súvisiace s lepkom.
Moderná pšenica siata ako aj pšenica špalda majú 6 párov chromozómov. Pôvodné druhy pšenice, ku ktorým patrí aj dvojzrnka, majú 4 alebo len 2 páry chromozómov.
Táto zmena v počte chromozómov u modernej pšenice nastala v dôsledku dlhodobého šľachtenia, práve kvôli zvýšeniu výnosnosti zrna. Dvojzrnka ma síce menší výnos, ale zachovala si svoje pôvodné, zdraviu prospešné vlastnosti.

Video

Vyrábame

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(