Leonardi Acetaia

Leonardi Acetaia

Leonardi Acetaia

Tradičný balzamikový ocot z Modeny

Kto sme

Acetaia Leonardi je rodinná farma špecializujúca sa na výrobu balzamikového octu v Modene už od 18. storočia.

Viac ako štyri generácie vyrába na vidieku Modeny exkluzívne produkty získavané podľa tradície z typických odrôd hrozna Lambrusco a Trebbiano, ktorými je obklopená na ploche 10 hektárov. Leonardi je unikátna tým, že všetky kroky spracovania prebiehajú v rámci jedného zariadenia, od zberu hrozna, lisovania, varenia a zretia hroznového muštu v typických drevených sudoch. Výsledkom práce výlučne tradičným spôsobom je široká škála originálnych výrobkov s prírodnými prísadami a s vystopovateľnosťou v celej produkčnej ceste.

Podľa talianskeho práva existujú dva hlavné druhy balzamikového octu:

Aceto Balsamico Tradizionale DOP: Leonardi ho vyrába z vareného muštu, ktorý získava iba z hrozna odrôd Lambrusco a Trebbiano dopestovaných v oblasti Modeny, zretého v súlade s tradíciami v drevených sudoch, zo 100 % vareného octového hroznového muštu bez pridania aromatických látok, karamelu, farbív, konzervačných látok. Balenie je možné len do 100 ml exkluzívnej fľaštičky určenej konzorciom.

Aceto Balsamico di Modena IGP: je zmes vareného hroznového muštu a vínneho octu. Výrobky musia byť vyrobené z vínneho octu a vareného hroznového muštu (minimálne 20 %). Predpisy povoľujú pridanie antioxidantov a/alebo farbiva karamel. Leonardi pri výrobe nepoužíva ani karamel ani antioxidanty a získava ho, na rozdiel od iných, len z odrôd Lambrusco a Trebbiano. Aby produkt získal uznanie a pečať IGP, musí vyzrievať v drevených sudoch najmenej 60 dní. V Leonardi zreje ich najmladší Aceto Balsamico di Modena IGP v sudoch 1 rok. Balenie je možné do rôznych fľaštičiek.

Prvá historická zmienka o balzamikovom octe pochádza z roku 1046, kedy bola fľaška balzamikového octu údajne darovaná franskému cisárovi Enricovi III. V stredoveku sa sudy s octom uchovávali a darovali v rámci vyššej talianskej triedy, a to vďaka svojej povesti zázračného lieku vhodného na všetky choroby a bolesti.

Viac ako štyri generácie vyrába na vidieku Modeny exkluzívne produkty získavané podľa tradície z typických odrôd hrozna Lambrusco a Trebbiano, ktorými je obklopená na ploche 10 hektárov. Leonardi je unikátna tým, že všetky kroky spracovania prebiehajú v rámci jedného zariadenia, od zberu hrozna, lisovania, varenia a zretia hroznového muštu v typických drevených sudoch. Výsledkom práce výlučne tradičným spôsobom je široká škála originálnych výrobkov s prírodnými prísadami a s vystopovateľnosťou v celej produkčnej ceste.

Podľa talianskeho práva existujú dva hlavné druhy balzamikového octu:

Aceto Balsamico Tradizionale DOP: Leonardi ho vyrába z vareného muštu, ktorý získava iba z hrozna odrôd Lambrusco a Trebbiano dopestovaných v oblasti Modeny, zretého v súlade s tradíciami v drevených sudoch, zo 100 % vareného octového hroznového muštu bez pridania aromatických látok, karamelu, farbív, konzervačných látok. Balenie je možné len do 100 ml exkluzívnej fľaštičky určenej konzorciom.

Aceto Balsamico di Modena IGP: je zmes vareného hroznového muštu a vínneho octu. Výrobky musia byť vyrobené z vínneho octu a vareného hroznového muštu (minimálne 20 %). Predpisy povoľujú pridanie antioxidantov a/alebo farbiva karamel. Leonardi pri výrobe nepoužíva ani karamel ani antioxidanty a získava ho, na rozdiel od iných, len z odrôd Lambrusco a Trebbiano. Aby produkt získal uznanie a pečať IGP, musí vyzrievať v drevených sudoch najmenej 60 dní. V Leonardi zreje ich najmladší Aceto Balsamico di Modena IGP v sudoch 1 rok. Balenie je možné do rôznych fľaštičiek.

Prvá historická zmienka o balzamikovom octe pochádza z roku 1046, kedy bola fľaška balzamikového octu údajne darovaná franskému cisárovi Enricovi III. V stredoveku sa sudy s octom uchovávali a darovali v rámci vyššej talianskej triedy, a to vďaka svojej povesti zázračného lieku vhodného na všetky choroby a bolesti.

Video

Vyrábame

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(